Zaradi nasilnih protestov predsednik Čila v prestolnici razglasil izredne razmere

Čilski predsednik Sebastian Pinera je v petek zvečer v prestolnici države, kjer zaradi povišanja cen vozovnic javnega prevoza že skoraj teden dni potekajo protesti, razglasil izredne razmere. Protesti so se v petek sprevrgli v nasilje, ki je v mestu povzročilo kaos.

SANTIAGO DE CHILE > Čilska prestolnica Santiago de Chile, kjer že skoraj teden dni potekajo protesti zaradi povišanja cen vozovnic javnega prometa, je bila v petek prizorišče silovitih spopadov med policijo in protestniki.

Po dnevu ropanja, požigov in spopadov v prestolnici je Pinera vojski naročil, da mora skupaj s policijo zagotoviti varnost v mestu s približno šestimi milijoni prebivalcev.

Ko so se protesti sprevrgli v nasilje, so oblasti na postaje podzemne železnice razporedile številne policiste, poroča časnik La Tercera.

Protestniki so zažigali postaje podzemne železnice, ropali trgovine, zažgali avtobus mestnega prometa in poškodovali vodovodno napeljavo na železniških postajah, kažejo posnetki dogajanja in objave na družbenih omrežjih.

"Razglasil sem izredno stanje in v ta namen imenoval generalmajorja Javierja Iturriaga del Campo za vodjo nacionalne obrambe v skladu z določbami naše zakonodaje o izrednem stanju, "je sporočil Pinera.

Izredne razmere je razglasil v dveh pokrajinah in dveh občinah na širšem območju Santiaga. Kot je dejal, se je za to odločil zaradi "resnih in ponovljenih napadov na mestni metro, zaradi javnega reda in varnosti državljanov ter napadov na državno in zasebno lastnino".

Podjetje, ki upravlja mestno podzemno železnico, je sporočilo, da bo celotna mreža zaprta do ponedeljka, da bodo lahko ocenili škodo, ki je nastala.

Kot je dejal desnosredinski predsednik Pinera, bo vlada posegla po posebnem zakonu o državni varnosti, da bi obračunala s "kriminalci", dogovornimi za škodo, ki jo je utrpelo mesto.

Pri tem je poudaril, da sočustvuje s tistimi, ki jih je prizadela podražitev cen mestnega prevoza. Vlada bo pozvala k dialogu, da bi ublažili posledice teh podražitev, je napovedal.

Čile je ena najbogatejših latinskoameriških držav, obenem pa država, kjer vlada morda največja družbena neenakost. Frustracije zaradi visokih življenjskih stroškov so postale v Santiagu ena od najpomembnejših političnih tem in sprožile pozive k reformam davčnega sistem, delovne zakonodaje ter pokojninskega sistema.


Najbolj brano