Zaradi koronavirusa evakuacija v največji singapurski banki DBS

Največja banka v Singapurju DBS je evakuirala več sto zaposlenih iz svojih poslovnih prostorov, potem ko so pri enem zaposlenem danes potrdili okužbo z novim koronavirusom covid-19. Več kot 300 zaposlenim so naročili, naj delajo od doma. Zaradi strahu pred okužbo medtem več sto milijonov Kitajcev dela od doma.

SINGAPUR > Banka DBS je sporočila, da sedaj izvajajo čiščenje svojih prostorov na 43. nadstropju stolpnice v Singapurju ter skupnih prostorov in dvigala v skladu z navodili ministrstva za zdravje. Preverjajo tudi stike okuženega zaposlenega s kolegi in drugimi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

S prihodnjim tednom bodo vsem zaposlenim razdelili pakete, ki vsebujejo zaščitne maske, termometer, razkužilo za roke in vitamin C.

Na Kitajskem, kjer je zaradi preprečitve širjenja koronavirusa velik del države izoliran, vlada pa vzpodbuja delo od doma, vse več Kitajcev uporablja telekomunikacijske platforme, ki so jih razvili kitajski tehnološki velikani, kot so Alibaba, Tencent in Huawei. Po ponedeljkovi uradni vrnitvi Kitajcev s podaljšanih počitnic ob lunarnem novem letu ti sedaj poročajo o rekordni obiskanosti. Aplikacija Tencenta za poslovno sodelovanje WeChat Work poroča o desetkrat večji obiskanosti, aplikacija Alibabe DingTalk pa o največjem prometu od vzpostavitve pred petimi leti. Za delo od doma slednjo uporablja okoli 200 milijonov ljudi. Platforma WeLink Huaweija pa ima 50-krat večji obisk. Dnevno se prijavi več kot milijon novih uporabnikov.

V Singapurju so sicer doslej potrdili 47 primerov okužb z novim koronavirusom.

Na Kitajskem, kjer je virus izbruhnil konec lanskega leta v mestu Wuhan, je število smrtnih žrtev preseglo 1100, okuženih pa je prek 44.600 ljudi. Zaradi strahu pred okužbo se je več sto milijonov Kitajcev zateklo na računalnike za delo od doma, poslušanje predavanj ali celo virtualen obisk muzejev.

V Hongkongu, kjer so potrdili 50 primerov okužb in eno smrtno žrtev, pa so v restavracijah začeli postavljati ograde med gosti za isto mizo, kot tudi med mizami. Za to se odločili, potem ko se je v eni od restavracij 11 od 19 članov družine, ki so skupaj jedli, okužilo z virusom. Jedli so tradicionalno kitajsko jed, ko so različne kose hrane namakali v isto skledo vroče juhe.


Najbolj brano