Zaradi energetske krize na Madžarskem zapirajo gledališča in stadione

Zaradi visokih računov za energijo so na Madžarskem nekatera mesta prisiljena med zimo zapreti knjižnice, gledališča, bazene in celo svoje nove nogometne stadione.

BUDIMPEŠTA > Na dolgem seznamu stavb, ki se ne morejo več spopadati z naraščajočimi cenami energije, so tudi najsodobnejši objekti, simboli 12-letne vladavine desnega nacionalističnega madžarskega premierja Viktorja Orbana.

Eno od mnogih madžarskih mest, ki zapirajo svoje muzeje, knjižnice in gledališča, je tudi Szekesfehervar, eno najbogatejših mest v državi, ki ga vodi Orbanova stranka Fidesz.

Župan mesta Andras Cser-Palkovics je povedal, da so bili ta mesec zaradi varčevanja prisiljeni zapreti tudi novi stadion, zgrajen leta 2018, ki ga upravlja mesto in sprejme 14.000 gledalcev. Načrtujejo, da bi ga znova odprli sredi januarja.

Madžarsko nogometno ligo je župan pozval, naj v novem letu preloži večerne tekme na stadionu, da bi prihranili pri stroških za ogrevanje igrišča in reflektorje. Naslednje tekme madžarske lige bodo konec januarja, tako da zaradi zaprtja stadiona ni bilo treba odpovedati nobene nogometne tekme.

Mestno gledališče bodo zaprli po božično-novoletnem programu, ponovno ga bodo odprli marca, ko se bo začela spomladanska sezona.

Medtem ko je industrijski Szekesfehervar, ki leži 60 kilometrov jugozahodno od prestolnice Budimpešta, razmeroma bogat, drugim občinam, zlasti v revnejših vzhodnih regijah, grozi stečaj, če ne bodo dobile državne pomoči, je izpostavil župan Cser-Palkovics.

Energetska kriza, ki je posledica vojne v Ukrajini, je povečala pritisk na premierja Orbana, ki je v zadnjem desetletju nizke račune za gospodinjstva postavil za svojo osrednjo politiko.

Inflacija na Madžarskem je oktobra dosegla 21,6 odstotka, kar je po podatkih Eurostata najvišja raven po letu 1996 in tretja najvišja v EU. Zaradi vladnih omejitev cen osnovnih živil in goriva, ki naj bi zajezile rast cen, pa je v nekaterih trgovinah in na bencinskih črpalkah že začelo primanjkovati živil in goriva.

Ob grozeči recesiji - bruto domači proizvod (BDP) se je v tretjem četrtletju zmanjšal za 0,4 odstotka - pa je še Evropska unija zaradi korupcije in pomislekov glede pravne države zadržala skupno več kot 14 milijard evrov evropskih sredstev za Madžarsko.


Najbolj brano