Začeli soditi 96-letni nekdanji tajnici v nacističnem taborišču

Na deželnem sodišču v kraju Itzehoe se je danes začelo sojenje 96-letni Irmgard Furchner, nekdanji tajnici v nacističnem koncentracijskem taborišču Sztutowo (Stutthof), ki je obtožena sodelovanja pri poboju več kot 11.000 ljudi. Obtožena se je zaenkrat branila z molkom.

HAMBURG > Kot je ob današnjem začetku sojenja pojasnil tudi njen odvetnik Wolf Molketin, se bo do nadaljnjega branila z molkom. Na sodišče je sicer prišla na vozičku.

Obtožena je sodelovanja pri sistematičnem umoru več kot 11.000 ljudi v nekdanjem nemškem koncentracijskem taborišču Sztutowo (Stutthof), ki leži v bližini Gdanska na Poljskem. V taborišču je med junijem 1943 in aprilom 1945 delala kot stenografinja in zapisnikarica ter s tem nudila podporo odgovornim za sistematično pobijanje v koncentracijskem taborišču, utemeljuje tožilstvo.

Kot civilistka v službi enote SS mrtvaških glav je urejala podatke tedanjega komandirja taborišča Paula Wernerja. S tem je bila seznanjena z vsem dogajanjem v taborišču in načini usmrtitev taboriščnikov, ji očita tožilstvo.

V taborišču je sicer skupno umrlo približno 65.000 ljudi, med njimi judovski zaporniki, poljski partizani in sovjetski vojni ujetniki, piše v obtožnici.

Furchnerjeva je ena od prvih žensk, vpletenih v zločine iz nacističnega obdobja, ki so jih v Nemčiji preganjali v zadnjih desetletjih.

Ker je bila v času zločinov stara 18 in 19 let, ji sodijo na sodišču za mladoletne. Sojenje naj bi se sicer začelo že 30. septembra, a se obtožena ni pojavila na sodišču v Itzenhoeju. To je nato izdalo celo zaporni nalog in policija jo je nekaj ur kasneje že prijela v bližnjem Hamburgu. Pet dni je nato morala preživeti v priporu, nato pa so jo spustili na prostost. Na levi roki sicer nosi elektronsko zapestnico, da jo lahko lažje izsledijo.


Najbolj brano