WHO: Za prekinitev cepljenja s cepivom AstraZenece ni razlogov

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da za prekinitev uporabe cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZeneca ni razlogov. Do prekinitve uporabe cepiva je bil kritičen nemški minister za zdravje Jens Spahn, kanadske oblasti pa so sporočile, da je cepivo varno. Pomisleke glede varnosti cepiva je zavrnila tudi AstraZeneca.

ŽENEVA, OTTAWA, BERLIN > “Da, še naprej bi morali uporabljati cepivo AstraZenece,” je v Ženevi dejala tiskovna predstavnica WHO Margaret Harris in dodala, da ni nobenih indicev, zaradi katerih bi ga prenehali uporabljati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britansko-švedsko podjetje AstraZeneca je danes zavrnilo pomisleke glede varnosti cepiva ter poudarilo, da podatki ne kažejo na povečano tveganje za nastanek krvnih strdkov pri cepljenih.

“Analiza naših podatkov o varnosti za več kot 10 milijonov zapisov ni pokazala nobenega dokaza o povečanem tveganju za pljučno embolijo ali hujšo obliko venske tromboze,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal tiskovni predstavnik AstraZenece. To velja pri vseh starostnih skupinah, spolih, v vseh državah in serijah cepiv. “Dejansko se ti dogodki med cepljenimi pojavljajo manj pogosto kot pri splošni populaciji,” je zatrdil.

Nemški minister za zdravje Jens Spahn, ki je bil kritičen do prekinitve uporabe AstraZenecinega cepiva v nekaterih državah, je dejal, da je njegova “korist ... veliko večja od tveganja.” Po posvetovanjih s strokovnjaki pri Evropski agenciji za zdravila lahko samozavestno trdimo, da v povezavi s cepljenjem ni povečanja primerov krvnih strdkov, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Spahn.

Da je cepivo varno, so danes sporočile tudi oblasti v Kanadi, kjer so prejšnji teden prejeli prvih 500.000 odmerkov cepiva AstraZeneca, ki so jih izdelali v indijskem Serum Institute. Kanada naj bi do maja prejela še 1,5 milijona odmerkov tega cepiva.

“Vladna agencija za zdravje je seznanjena s poročili o neželenih dogodkih v Evropi po cepljenju s cepivom AstraZenece proti covidu-19 in radi bi prepričali Kanadčane, da so koristi cepiva še naprej večje od tveganja,” so sporočile kanadske zdravstvene oblasti. “Trenutno ni podatkov, da zapletom botruje to cepivo,” so dodali.


Najbolj brano