WHO: Britanski sev novega koronavirusa se je razširil v 50 držav

Sev novega koronavirusa, ki so ga odkrili v Veliki Britaniji, se je do zdaj razširil v 50 držav in ozemelj, je danes sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Sev, ki so ga odkrili v Južni Afriki, se je po podatkih WHO razširili v 20 držav. Skrbi medtem povzroča novi sev, ki so ga odkrili na Japonskem.

ŽENEVA > Kot so sporočili iz WHO, so na Japonskem odkrili novo različico novega koronavirusa, ki bi lahko vplivala na odziv imunskega sistema, vendar jo je treba še dodatno preučiti.

Japonci so WHO o novem sevu obvestili 9. januarja. Odkrili so ga pri štirih potnikih - dveh odraslih in dveh otrocih, ki so prispeli iz Brazilije.

"Bolj ko se virus sars-cov-2 širi, več priložnosti ima, da se spremeni. Visoka raven prenosov pomeni, da lahko pričakujemo pojav novih različic," so sporočili iz WHO.

Organizacija je sporočila, da se je britanski sev, o katerem je bila WHO obveščena 14. decembra, do zdaj razširil v 50 držav, ozemelj in območij.

Rezultati testiranj so pokazali, da je razdelitev okužb po starosti in spolu podobna drugim različicam, ki krožijo, je pa glede na podatke, pridobljene s sledenjem stikov, bolj nalezljiv.

Južnoafriška različica, ki so jo odkrili 18. decembra, se je do zdaj razširila v 20 držav, ozemelj in območij. Tudi za ta sev so ugotovili, da je bolj nalezljiv od različic, ki so do takrat krožile po tej državi.


Najbolj brano