Vse pridržane podnebne aktiviste v Ženevi izpustili

Vse 103 podnebne aktiviste, ki jih je v Ženevi zaradi oviranja prometa na letališču v torek pridržala policija, so izpustili, so sporočili iz okoljevarstvene organizacije Greenpeace Slovenija. Med njimi je bil tudi Slovenec, po navedbah organizacije pa so bili pridržani 30 ur.

ŽENEVA, LJUBLJANA > Aktivisti so protestirali zaradi prodajnega sejma zasebnih letal, ki je potekal na letališču. Promet je bil zaradi vdora ljudi na letališko stezo prekinjen med okoli 11.30 in 12.40. V tem času sedem letal ni moglo pristati na letališču in so bila preusmerjena v Zürich in Lyon, je v torek sporočilo ženevsko letališče.

Okoljevarstvene organizacije Greenpeace, Stay Grounded, Scientist Rebellion in Extinction Rebellion so v torek v skupnem sporočilu zapisale, da je okoli sto podnebnih aktivistov iz 17 držav zmotil prodajni sejem zasebnih reaktivnih letal European Business Aviation Convention and Exhibition (EBACE). Posredovalo je okoli deset policistov, ki so odstranili protestnike, vključno s tistimi, ki so se priklenili na letala.

Pri Greenpeaceu so že v sredo poudarili, da aktivisti niso blokirali letališča. "V nasprotju s številnimi zavajajočimi medijskimi poročili aktivisti nikoli niso stopili na vozne ali vzletno-pristajalne steze letališča. Aktivisti so jasno povedali, da nikoli niso nameravali ovirati komercialnega zračnega prometa na ženevskem letališču," so navedli.

Ob tem so znova opozorili na onesnaženje, ki ga povzročajo zasebna letala, in pozvali k njihovi prepovedi.


Najbolj brano