Vojna v Ukrajini pospešila izseljevanje Judov v Izrael

Izrael beleži najštevilčnejše priseljevanje Judov v zadnjih dveh desetletjih, pri čemer tri četrtine prišlekov v zadnjih 12 mesecih predstavljajo Rusi in Ukrajinci, je v četrtek sporočilo izraelsko ministrstvo za priseljevanje. Po navedbah izraelskih medijev se je ta proces še pospešil, odkar je bil v Rusiji izdan ukaz o delni mobilizaciji.

TEL AVIV > Iz sporočila za javnost, ki ga je pred prihajajočim judovskim novim letom objavilo izraelsko ministrstvo, je moč razbrati, da se je v zadnjih 12 mesecih v Izrael priselilo 60.000 Judov - še enkrat več kot v letu pred tem, ko je bilo takšnih prihodov 28.000.

Kar 47 odstotkov vseh novih judovskih imigrantov prihaja iz Rusije, sledi Ukrajina s 25 odstotki, s šestimi oz. štirimi odstotki pa še ZDA in Francija.

V skladu z izraelsko zakonodajo je vsak posameznik z vsaj enim starim staršem judovske veroizpovedi upravičen do izraelskega državljanstva.

Izraelski mediji poročajo o dodatno okrepljenem zanimanju za migracije v Izrael od srede dalje, ko je ruski predsednik Vladimir Putin odredil delno vojaško mobilizacijo, a uradnih podatkov o tem zaenkrat ni, še navaja AFP.


Najbolj brano