Vodji italijanskih strank neusklajena glede Conteja na čelu prihodnje vlade

V Italiji se nadaljujejo pogovori o oblikovanju koalicije med opozicijsko Demokratsko stranko (PD) in populističnim Gibanjem pet zvezd. V petek zvečer sta se prvič sestala tudi vodji PD Nicola Zingaretti in gibanja Luigi Di Maio. Slednji se zavzema, da bi tudi prihodnjo vlado vodil dosedanji premier Giuseppe Conte, čemur Zingaretti nasprotuje.

Levosredinska PD se zavzema za "vlado preobrata", ki bo pomenila odmik od Contejeve vlade, v kateri sta bila gibanje in 
skrajno desna Liga notranjega ministra Mattea Salvinija.

 Foto: Profimedia
Levosredinska PD se zavzema za "vlado preobrata", ki bo pomenila odmik od Contejeve vlade, v kateri sta bila gibanje in skrajno desna Liga notranjega ministra Mattea Salvinija.  Foto: Profimedia

RIM > Predsednik PD trdi, da je menjava na čelu vlade za državo nujna, vire v stranki navaja avstrijska tiskovna agencija APA. Levosredinska PD se zavzema za "vlado preobrata", ki bo pomenila odmik od Contejeve vlade, v kateri sta bila gibanje in skrajno desna Liga notranjega ministra Mattea Salvinija.

Conte je v torek odstopil s položaja predsednika vlade, potem ko je Salvini pred približno dvema tednoma z vložitvijo nezaupnice premierju sprožil vladno krizo.

Medtem ko se stranki glede predsednika prihodnje vlade še nista uskladili, pa so po navedbah virov stališča vse bližje pri vladnem programu. Osnovo za pogajanja predstavlja deset programskih točk, ki jih je v četrtek predstavilo gibanje. Njihova osrednja zahteva je zmanjšanje števila članov italijanskega parlamenta za tretjino. "Če se o tem ne bomo uskladili, se ne moremo pogajati naprej," je poudaril Di Maio.

PD je napovedala podporo zmanjšanju števila parlamentarcev, a želi to povezati z novo volilno zakonodajo, kar bo zahtevalo več časa, je poudaril vodja poslanske skupine Demokratske stranke v poslanski zbornici Graziano Delrio.

V obeh strankah so že petkove prve pogovore delegacij strank o oblikovanju koalicije označili za konstruktivne. Poudarili so, da med njima ni nepremostljivih ovir za sodelovanje.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je dal strankama do torka čas za morebiten dogovor o koaliciji. V torek bo pripravil nov krog pogovorov s strankami, nakar bo sprejel odločitev. Če se strankama ne bo uspelo dogovoriti, bo moral Mattarella razpustiti parlament in razpisati predčasne volitve, ki bi bile lahko že konec oktobra ali v začetku novembra.


Najbolj brano