Velika Britanija v Perzijski zaliv pošilja še eno vojaško ladjo

Velika Britanija je v luči napetosti v Perzijski zaliv poslala še tretjo vojaško ladjo. Najprej je tja poslala ladjo HMS Kent, ki je nadomestila fregato HMS Montrose, medtem ko je ta na vzdrževanju v Bahrajnu. Zdaj pa na nemirno območje z misije v Tihem oceanu pošilja še rušilec HMS Defender.

LONDON > Velika Britanija se je v začetku julija zapletla v spor z Iranom, ker je v bližini Gibraltarja zasegla iranski tanker zaradi suma, da prevaža nafto za Sirijo in s tem krši sankcije EU.

Britanska vojaška ladja HMS Montrose je nekaj dni pozneje prepodila iranske vojaške čolne, ki naj bi v Hormuški ožini poskušali ustaviti britanski tanker. Iranska revolucionarna garda je nato 20. julija v tej strateško pomembni plovni poti zasegla tanker Stena Impero s 23 člani posadke, ki je plul pod britansko zastavo.

Britanska vlada je nato zvišala opozorilo za ladje, ki plujejo skozi iranske vode, na tretjo stopnjo na tristopenjski lestvici.

Napetosti v Perzijskem zalivu so se močno zaostrile po vrsti nepojasnjenih napadov na tankerje, za katere so zahodne države obtožile Iran, ta pa vse obtožbe odločno zavrača.


Najbolj brano