Več sto tisoč Kataloncev na shodu za neodvisnost v Barceloni

Več sto tisoč ljudi se je danes ob katalonskem nacionalnem prazniku diado zbralo na shodu za neodvisnost v središču Barcelone. Katalonski predsednik Quim Torra je shod označil za ogromen uspeh.

BARCELONA > V Kataloniji danes obeležujejo nacionalni praznik, diado, s katerim zaznamujejo dan, ko je Katalonija leta 1714 izgubila samostojnost. Katalonci z množičnimi demonstracijami ta dan obeležujejo od leta 2012, na katerih zahtevajo demokracijo in spoštovanje človekovih pravic. Dan so sicer obeleževali tudi pred letom 2012.

Letošnji shod se je začel točno ob 17.14, s čimer so želeli spomniti na leto 1714. Katalonsko prestolnico so že pred tem popoldne preplavili ljudje. Glede na posnetke je trg Plaza Espana, kjer se dogaja osrednji del shoda, poln ljudi, ki mahajo z rumeno-rdečimi katalonskimi zastavami.

Torra je bil danes kritičen do nekaterih medijev, ki so napovedovali nizko udeležbo. “Katalonci vedno dostavijo,” je dodal po poročanju portala Catalan News.

Po navedbah organizatorjev ANC na shodu pričakujejo približno 450.000 ljudi, v Barcelono pa je protestnike popeljalo več kot 1200 avtobusov.

Protestni shod se odvija le nekaj tednov preden naj bi vrhovno sodišče predvidoma do 16. oktobra objavilo sodbo proti 12 nekdanjim političnim in civilnodružbenim voditeljem Katalonije zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve te pokrajine od Španije pred dvema letoma. Tožilstvo med drugim za nekdanjega podpredsednika Katalonije Oriola Junquerasa zahteva 25 let zapora.

Španski premier Pedro Sanchez je danes v Madridu izrazil upanje, da bo diada postal festival vseh Kataloncev, ne le dela njih. Praznik namreč tudi razdvaja, saj si mnogi želijo ostati del Španije in ne stremijo k neodvisnosti Katalonije.

Na drugi strani pa je nekdanji predsednik Katalonije Carles Puigdemont tvitnil, da shod dokazuje, da kljub represiji ne bodo odnehali.

Najnovejša anketa katalonske vlade sicer kaže, da 48,3 odstotka vprašanih nasprotuje neodvisnosti, podpira pa jo 44 odstotkov vprašanih.


Najbolj brano