Več mrtvih v streljanju v dveh mošejah na Novi Zelandiji

V mestu Christchurch na Novi Zelandiji je danes prišlo do strelskih napadov v dveh mošejah. Po poročanju tamkajšnjih medijev bi bilo lahko ubitih do 30 ljudi. Policija je sporočila, da je v zvezi z napadoma prijela štiri osumljence - tri moške in eno žensko. Ob tem opozarjajo, da nevarnosti morda še ni konec.

CHRISTCHURCH > Napada sta se zgodila v mošeji Masjid Al Noor v središču Christchucha in v mošeji Masjid v predmestju Linwood.

Policija za zdaj ni potrdila števila žrtev, jih je pa "veliko". Policisti so prav tako našli več eksplozivnih naprav na vozilih, ki so jih ustavili, poročajo tuje tiskovne agencije.

Policija je sporočila, da so bile na svetovnem spletu objavljene zelo nazorne fotografije napada v eni od mošej. Ljudi so ob tem pozvali, naj jih ne delijo. Prav tako je bil na spletu objavljen skrajni desničarski manifest, v katerem oseba trdi, da je 28-letni Avstralec iz delavske družine.

Oblasti so do nadaljnjega priporočile zaprtje vseh mošej. V Christchurchu so bile nekaj ur zaprte tudi vse šole.

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je sporočila, da podrobnosti o napadih še niso znane, vendar bo to za Novo Zelandijo "eden najbolj črnih dni". "To je dejanje nasilja brez primere," je poudarila.

Po navedbah prič se je v mošeji Masjid Al Noor na petkovi molitvi zbralo več sto ljudi, ko se je začel napad. Strelec naj bi bil belec, svetlolas, nizke rasti, na sebi pa je imel čelado in neprebojni jopič. Oborožen je bil z avtomatskim orožjem, iz katerega je izpraznil najmanj dva nabojnika.


Najbolj brano