V Veliki Britaniji potrdili dva primera različice omikron

Velika Britanija je danes sporočila, da so v državi potrdili prva dva primera nove različice novega koronavirusa omikron. Oba primera sta povezana s potovanjem na jug Afrike.

LONDON > "Hitro smo ukrepali in posameznika sta v samoizolaciji. Poteka sledenje njunim stikom," je sporočil britanski minister za zdravje Sajid Javid.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa so različico omikron ločeno potrdili v mestih Nottingham in Chelmsford. Oba primera naj bi bila sicer povezana med sabo.

Velika Britanija, ki je že v četrtek napovedala omejitev potovanj iz držav južne Afrike, je sedaj na rdeč seznam držav, za katere je ob vrnitvi obvezna desetdnevna karantena v hotelu, uvrstila še dodatne afriške države, med njimi Malavi, Mozambik in Angolo.

Svetovna zdravstvena organizacija je v petek novo različico omikron, ki jo je prva potrdila Južna Afrika, označila za skrb vzbujajočo. Glede na prve ugotovitve naj bi bila različica omikron bolj nalezljiva kot sedaj prevladujoča različica delta.

Poleg Velike Britanije so različico omikron kot prvi v Evropi potrdili v Belgiji. Nemčija je sporočila, da obstaja velika verjetnost prvega primera različice omikron. V Sloveniji različice omikron zaenkrat še niso potrdili.


Najbolj brano