V Srbiji znova množični protesti proti Vučiću

V več mestih po Srbiji so v soboto že deseti zaporedni konec tedna potekali protesti proti srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću. Na tisoče protestnikov, ki so se zbrali pod geslom Eden od petih milijonov, je zahtevalo njegov odstop in več medijske svobode.

V več mestih po Srbiji so v soboto že deseti zaporedni konec tedna 
potekali protesti proti srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću.
V več mestih po Srbiji so v soboto že deseti zaporedni konec tedna potekali protesti proti srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću.  

BEOGRAD > Kljub temperaturam pod lediščem so demonstracije potekale v več kot 40 krajih po Srbiji. Protestni shodi proti aktualni oblasti so se začeli v začetku decembra, sprva v Beogradu, nato pa so se razširili še na okoli 20 srbskih mest.

Predstavniki srbskih opozicijskih strank, gibanj in zavezništev pa so v sredo sklenili "dogovor z narodom" za skupni nastop proti Vučiću. Njihov cilj je, "da Srbija postane država odgovornosti, vladavine prava, pravičnosti in svobode, v kateri se spoštujejo evropske vrednote", so sporočili.

Voditelji opozicije so se v sporazumu zavzeli za skupen boj z državljani za demokracijo v Srbiji, za svobodne medije ter svobodne in poštene volitve. Postavili pa so pogoj, da morajo biti prihodnje volitve svobodne in poštene, sicer na njih ne bodo sodelovali. Na takšnih volitvah oblikovana oblast pa bo nelegitimna, so še sporočili.

Naslednje redne parlamentarne volitve v Srbiji so predvidene aprila prihodnje leto. Trenutne javnomnenjske raziskave sicer kažejo, da bi na njih znova zmagal Vučić s svojo stranko SNS.


Najbolj brano