V Srbiji danes 276 novih okužb z novim koronavirusom

V državah Zahodnega Balkana število okužb z novim koronavirusom še naprej hitro narašča. Največje število okužb, 276, so v zadnjih 24 urah potrdili v Srbiji, kjer v tednu po parlamentarnih volitvah vsakodnevno poročajo o več kot sto okužbah. Tudi iz BiH in Severne Makedonije prihajajo danes znova podatki o visokem številu novih okužb.

 Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

SKOPJE, BEOGRAD, SARAJEVO > Tri osebe so zaradi covida-19 v Srbiji v minulih 24 urah umrle, s čimer je skupno število smrti naraslo na 277. Aktivno okuženih je 1625 ljudi. Od začetka epidemije so sicer v Srbiji potrdili že skupno 14.564 primerov novega koronavirusa, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. v zadnjem dnevu so opravili 8377 testiranj, skupno pa že več kot 400.000.

V Bosni in Hercegovini so medtem v zadnjem dnevu potrdili 109 novih primerov okužbe, od tega 69 v Federaciji BiH. Testirali so 1100 ljudi. Doslej so v državi potrdili 4440 primerov okužb. Zaradi covida-19 je umrl še en bolnik, skupno 172. Med njimi je bilo več kot dve tretjini starejših, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Epidemiološke službe in krizni štabi v obeh entitetah so znova pozvali državljane k spoštovanju varnostnih ukrepov, ki vključujejo obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih in izogibanje množičnim dogodkom.

Iz Severne Makedonije danes poročajo o 126 novih okužbah in štirih smrtnih primerih. Opravili so 1140 testov, največ pozitivnih, 66, je bilo znova v Skopju. Skupno je število okuženih v Makedoniji tako naraslo na 6334, 2475 ljudi je ozdravelo, 302 sta umrla, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

V Severni Makedoniji bodo kljub temu v sredo odprli letališči v Skopju in Ohridu, kjer bodo zaradi pandemije novega koronavirusa veljali strogi ukrepi. Med drugim bodo morali potniki na letališče priti tri ure pred letom, svojci pa jih ne bodo smeli pospremiti. Zaščitne maske so obvezne, pri vstopu v letališko stavbo pa jim bodo izmerili telesno temperaturo, obvezno je tudi razkuževanje rok. Sumljive osebe bodo odpeljali v sobo za izolacijo, kjer bodo posebne medicinske ekipe opravile nadaljnje preglede, navaja Tanjug.


Najbolj brano