V Španiji aretirali enega največjih pralcev denarja v Evropi

Španska policija je v raciji na jugu države v ponedeljek aretirala enega največjih pralcev denarja v Evropi, ki je med različnimi kriminalnimi organizacijami prenesel več kot 200 milijonov evrov nezakonite gotovine, so sporočili iz Europola. Šlo naj bi za Johna Francisa Morrisseyja, znanega sodelavca zloglasne kriminalne združbe Kinahan.

John Francis Morrissey, znani sodelavec zloglasne kriminalne 
združbe Kinahan, je med različnimi kriminalnimi organizacijami 
prenesel več kot 200 milijonov evrov nezakonite gotovine.  Foto: pixabay.com
John Francis Morrissey, znani sodelavec zloglasne kriminalne združbe Kinahan, je med različnimi kriminalnimi organizacijami prenesel več kot 200 milijonov evrov nezakonite gotovine.  Foto: pixabay.com

HAAG, MALAGA > Čeprav Europol ni izdal imena britansko-irskega osumljenca, pa so irski mediji in neimenovan vir, ki je blizu preiskavi, navedli, da gre za 62-letnega Johna Francisa Morrisseyja. Osumljenca so aretirali v ponedeljek. V Španiji sta bila poleg njega prav tako aretirana dva njegova sodelavca, enega pa so prijeli v Veliki Britaniji.

Morrissey in njegovi sodelavci so bili zadolženi za "zbiranje velikih zneskov gotovine od kriminalnih organizacij, ki so jih nato dostavljali drugim kriminalnim organizacijam v drugih državah", so pojasnili pri Europolu in dodali, da so storilci z uporabo tako imenovanega podzemnega bančnega sistema hawala, ki deluje na podlagi osebnih transakcij, oprali več kot 200 milijonov evrov.

Aretacija Morrisseyja je rezultat zapletene preiskave pod vodstvom španske civilne garde, ki je sodelovala z britansko nacionalno agencijo za boj proti kriminalu (NCA), nizozemsko policijo, irsko gardo in Europolom. Slednji je mednarodno operacijo tudi usklajeval.


Najbolj brano