V Rimu na protestih proti fašizmu več deset tisoč ljudi

V Rimu se je danes na protestih proti fašizmu zbralo več deset tisoč ljudi, ki so med drugim pozvali k prepovedi skrajne desnice. "Nič več fašizma: za delo, sodelovanje in demokracijo," je bil slogan protestov, ki so ga organizirala italijanska sindikalna združenja.

RIM > Protestniki so se udeležili pohoda do osrednjega prizorišča na trgu Piazza San Giovanni. Nosili so transparente z napisom "Fašizem: nikoli več" in pozivali k prepovedi neofašistične skupine Forza Nuova.

Protest so italijanska sindikalna združenja sklicala, potem ko so nasprotniki covidnega potrdila, med katerimi so bili tudi skrajni desničarji, prejšnjo soboto napadli prostore sindikata CGIL v Rimu. V izgredih je bilo ranjenih 38 policistov, prijeli so več desničarskih skrajnežev. V Italiji so se v odziv na dogajanje okrepili pozivi k razpustitvi skrajno desne stranke Forza Nuova.

Protestnega shoda so se danes udeležili voditelji sindikalnih zvez CGIL, CISL in UIL, skupaj s politiki iz levosredinske koalicije in predstavniki civilnih združenj. Po poročanju medijev se je shoda udeležilo več kot 50.000 ljudi.

"Ta shod predstavlja tudi vse tiste v Italiji, ki želijo spremeniti državo, ki želijo zapreti vrata političnemu nasilju," je poudaril generalni sekretar sindikata CGIL Maurizio Landini. Kot je dejal, gre za proteste v obrambo demokracije.

Poudaril je potrebo po "premagovanju fašistične miselnosti". Spomnil je, da današnji protesti potekajo ob 78. obletnici nacističnega pohoda na judovski geto v Rimu. Več kot tisoč Judov, med njimi 200 otrok, so nacisti 16. oktobra 1943 deportirali v koncentracijsko taborišče Auschwitz; vrnilo se jih je le 16.


Najbolj brano