V območje zračne obrambe Tajvana vstopilo 27 kitajskih vojaških letal

Tajvanske oblasti so danes sporočile, da je 27 kitajskih vojaških letal danes vstopilo v območje zračne obrambe Tajvana, kjer je bila na obisku predsednica ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

82-letna demokratka Nancy Pelosi je  zaključila obisk na Tajvanu, 
s katerim je razburila Peking. Foto: Profimedia
82-letna demokratka Nancy Pelosi je zaključila obisk na Tajvanu, s katerim je razburila Peking. Foto: Profimedia

TAIPEI > Kot je na Twitterju sporočilo tajvansko obrambno ministrstvo, je 27 kitajskih vojaških letal vstopilo v identifikacijsko območje zračne obrambe.

Predsednica ameriškega predstavniškega doma, 82-letna demokratka Nancy Pelosi, je medtem zaključila obisk na Tajvanu, s katerim je razburila Peking, in je v okviru svoje azijsko-pacifiške turneje že prispela v Južno Korejo.

Kitajska, ki Tajvan obravnava kot del svojega ozemlja, je obisk Pelosijeve v Taipeiju obsodila kot "izjemno nevarno delovanje ZDA" ter kot namerno spodkopavanje načela ene Kitajske in spodbujanje tajvanskih separatističnih teženj.

Peking vztraja, da so najobsežnejše vojaške vaje po letu 1995, ki jih je zaradi obiska Pelosijeve začel v Tajvanski ožini in naj bi trajale do nedelje, "nujen in upravičen ukrep za zaščito nacionalne suverenosti".


Najbolj brano