V Nemčiji število okuženih s covidom-19 strmo narašča

V Nemčiji število okužb s covidom-19 po več mesecih upadanja zdaj ponovno strmo narašča, opozarjajo v Inštitutu Roberta Kocha (RKI) za nadzor nad nalezljivimi boleznimi. Voditelji nemških zveznih dežel si medtem želijo, da zvezna vlada ohrani omejitve, ki so bile sprejete za zajezitev širjenja koronavirusa, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

BERLIN > V Inštitutu Roberta Kocha so v četrtek opozorili, da lahko Nemčija po več mesecih upadanja števila okuženih s covidom-19 do konca jeseni in pozimi znova pričakuje naraščanje števila primerov.

V domovih za ostarele število okuženih s koronavirusom zaskrbljujoče narašča, tudi med cepljenimi, so sporočili z RKI in dodali, da so starejše osebe in tiste z obstoječimi zdravstvenimi težavami namreč še vedno bolj dovzetne za bolezen. Inštitut je izdal priporočilo, naj se ljudje še naprej za vsako ceno izogibajo velikim zbiranjem, kjer ljudje ne uporabljajo zaščitnih mask, zlasti v zaprtih prostorih.

Prejšnji teden se je sedemdnevna incidenca med ljudmi, starimi 90 let in več, prvič po maju dvignila nad 50. Za Nemčijo je sedemdnevna incidenca v četrtek znašala 85,6 na 100.000 prebivalcev, medtem ko dan prej znašala 80,4, teden dni prej pa 67. Čeprav je število hospitalizacij med sicer zdravimi in cepljenimi ostalo razmeroma nizko, se mlajši, pri katerih je precepljenost nižja, vse pogosteje okužijo s covidom-19.

Voditelji nemških zveznih dežel so na letnem srečanju zvezno vlado pozvali, naj stori več za preprečitev novega katastrofalnega vala virusa. Kot piše v osnutku resolucije, ki jo bodo obravnavali danes, zahtevajo, da zvezna vlada podaljša izredne razmere zaradi covida tudi po 25. novembru, ko bi se ukrep iztekel, ter ohrani obvezno uporabo zaščitnih mask in dokazil PCT v zaprtih prostorih.

Nemški zvezni minister za zdravje Jens Spahn je v ponedeljek sicer dejal, da se bodo izredne razmere iztekle 25. novembra, posameznim deželam pa bo prepuščena odločitev o tem, katere ukrepe želijo uveljaviti.


Najbolj brano