V Nemčiji neonacista pokopali v grob judovskega muzikologa

Pokop neonacista v grob judovskega muzikologa Maxa Friedländerja v bližini Berlina je v nemški prestolnici sprožil ogorčenje, pritožbo je vložil tudi berlinski komisar za boj proti antisemitizmu.

BERLIN > Žaro s pepelom umrlega neonacista so namreč 9. oktobra pokopali v nekdanjem grobu judovskega muzikologa na protestantskem pokopališču v Stahnsdorfu, južno od nemške prestolnice.

Nemški mediji poročajo, da so upravljavci pokopališča kljub še vedno prisotnemu nagrobniku judovskega muzikologa, ki je umrl leta 1934, odobrili pokop v tem grobu, tudi ob navzočnosti številnih neonacistov, med katerimi naj bi jih bilo nekaj že obsojenih na sodišču.

Med pogrebom je črna tančica zakrivala nagrobnik, pred katerim je bila postavljena fotografija pokojnika in številni pogrebni venci, nekateri so bili okrašeni z železnim križcem.

Škof evangeličanske cerkve Berlin-Brandenburg Christian Stäblein je spričo ogorčenja javnosti priznal, da je bil "pokop zanikovalca holokavsta v grob Maxa Friedländerja strašna napaka in pretresljiv dogodek, glede na našo zgodovino".

"Takoj moramo ugotoviti, kaj lahko storimo, da bi popravili napako," je dodal Stäblein. Lokalna evangeličanska cerkev se je s pokopom sicer sprva strinjala z utemeljitvijo, da ima "vsakdo pravico do kraja zadnjega počitka".

Berlinski komisar za boj proti antisemitizmu Samuel Salzborn pa je sporočil, da je vložil prijavo zaradi motenja miru pokojnika in omalovaževanja spomina na mrtve.

"Namen je očiten: desničarski skrajneži so namerno izbrali judovski grob, da bi s pokopom zanikovalca holokavsta zmotili pokojnikov mir," je dejal Salzborn in pozval k čim hitrejši odstranitvi žare umrlega neonacista.


Najbolj brano