V Nemčiji nekdanjega paznika v Auschwitzu obtožili sodelovanja pri množičnih pobojih

Tožilstvo v nemškem mestu Stuttgart je danes 94-letnega nekdanjega paznika v nacističnem koncentracijskem taborišču Auschwitz-Birkenau obtožilo sostorilstva pri umoru 13.335 ljudi. Ali bo obtoženi sploh stopil pred sodnika, še ni jasno.

STUTTGART > Neimenovani moški, ki živi v nemškem Mannheimu, je obtožen podpore delovanju taborišča Auschwitz-Birkenau na ozemlju današnje Poljske. Tam je kot pripadnik nacističnih enot SS med decembrom 1942 in januarjem 1943 deloval kot paznik. V tem obdobju je v taborišče prispelo najmanj 15 vlakov z zaporniki. Glede na obtožnico so ji 13.335 ocenili kot nesposobne za delo. Te so nato umorili v plinskih celicah.

Obtoženi je prek svoje odvetnice sporočil, da ni v celoti poznal okoliščin pobojev, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Deželno sodišče v Mannheimu mora še odločiti, ali mu bodo sploh sodili. Za morebitno sojenje bo pristojno prav to sodišče.

V Auschwitzu je v letih 1940-1945 umrlo več kot milijon ljudi, pretežno Judov. Med umorjenimi so bili tudi Poljaki, Romi, sovjetski vojni ujetniki in homoseksualci. Ob koncu vojne je taborišče smrti Auschwitz-Birkenau osvobodila vojska takratne Sovjetske zveze.


Najbolj brano