V Nemčiji narašča zaskrbljenost zaradi povečanega števila nezakonitih migrantov

Nemško notranje ministrstvo je v poročilu o nezakonitih migracijah izrazilo zaskrbljenost zaradi naraščajočega števila nezakonitih migrantov, ki v državo vstopajo iz drugih članic Evropske unije. Poročilo opozarja tudi na močno povečano število ljudi, ki jih v EU nezakonito pretihotapijo v tovornjakih.

BERLIN > Nemški notranji minister Horst Seehofer je v torek Poljski ponudil okrepitev skupnih mejnih patrulj med državama zaradi naraščajočega števila migrantov, ki v EU pridejo iz Belorusije. Prisotnost enot na mejah bi bilo treba "občutno" povečati, je Seehofer zapisal v pismu poljskemu kolegu Mariuszu Kaminskemu.

Kot je pri tem navedel, "nihče zares ne predlaga zaprtja mej", saj pritisk migrantov ni primerljiv s tistim iz leta 2015, ko je Nemčija sprejela več kot milijon beguncev. "Belorusija ljudi izkorišča kot politično orožje," je dodal.

Po podatkih, ki jih je nemško notranje ministrstvo objavilo v ponedeljek, je od avgusta poljsko-nemško mejo prestopilo približno 4500 nezakonitih migrantov.

Seehofer opozarja tudi na nadaljevanje pritoka nezakonitih migrantov preko južnih članic v povezavo. Pri tem opozarja na "propad" dublinske uredbe glede odgovornosti članic za obravnavo prošenj za priznanje azila.

Številke, ki jih navaja poročilo notranjega ministrstva, govorijo o skoraj popolnem kolapsu dublinske uredbe, saj nemška sodišča zavračajo vračanje nezakonitih migrantov, še posebej v Grčijo, kar utemeljujejo s tem, da bi tam lahko soočili z neugodnimi razmerami v begunskih centrih.

Notranje ministrstvo pritiska na Grčijo, naj sprejme nemško podporo pri zagotavljanju razmer za nastanitev in oskrbo migrantov. "Če tu ne bo prišlo do napredka, bo treba v skrajni sili poskusiti z dodatnimi nacionalnimi ukrepi," piše v poročilu.

Ministrstvo naj bi razmišljajo o uvedbi začasnega mejnega nadzora za potnike, ki iz Grčije v Nemčijo potujejo z letali.


Najbolj brano