V Moskvi od 28. oktobra do 7. novembra strogi protikoronski ukrepi

Moskovske oblasti so se odločile v tednu od 28. oktobra do 7. novembra uvesti stroge ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Tako kot drugod v Rusiji bo prvi teden novembra dela prost, poleg tega pa bodo v prestolnici prepovedali množične dogodke, zaprli nenujne trgovine in lokale ter predčasno začeli počitnice.

Moskva Foto: Denis Sabadin
Moskva Foto: Denis Sabadin

MOSKVA > V Rusiji in tudi v sami Moskvi že nekaj časa beležijo rekordno število novih okužb in smrti zaradi covida-19. V minulem dnevu so jih potrdili 36.339, so danes sporočili pristojni organi. Število smrti je v minulem tednu načeloma presegalo tisoč na dan. Po črnih ocenah naj bi sicer covid v Rusiji terjal že okoli 400.000 življenj.

Cepljenih le okoli 35 odstotkov Rusov

Proti covidu-19 je zaenkrat cepljenih le okoli 35 odstotkov Rusov, čeprav je domače cepivo Sputnik že dolgo vsem široko dostopno in oblasti prebivalce redno pozivajo k tovrstni zaščiti.

Spričo zaskrbljujočih podatkov je ruski predsednik Vladimir Putin v sredo teden med 30. oktobrom in 7. novembrom razglasil za dela prostega. Tisti teden so sicer v Rusiji šolske počitnice, tako da so delovni dnevi zgolj 1., 2. in 3. november. Regionalnim oblastem je Putin sporočil, da lahko dela prosti teden začnejo tudi prej ali pa ga podaljšajo.

Moskovski župan Sergej Sobjanin je tako danes napovedal, da se bodo počitnice za vrtčevske otroke ter osnovno- in srednješolce v prestolnici začele že v četrtek, 28. oktobra, in bodo torej trajale več kot teden dni, do 7. novembra. Univerze bodo lahko izvajale predavanja, a le na daljavo.

Obenem bodo morala vrata zapreti vse nenujne trgovine ter objekti, namenjeni športu in zabavi. Lokali bodo lahko prodajali le hrano za s seboj oziroma dostavo na dom. V mestu bodo tudi prepovedani množični kulturni, zabavni, športni in drugi dogodki. Izjema bodo prireditve, organizirane po odločitvi državnih oblasti ali odobrene s strani pristojnih organov.

Gledališča in muzeji bodo ostali odprti

Gledališča in muzeji bodo medtem lahko ostali odprti, a bo njihova zasedenost omejena na 50 odstotkov kapacitet, obvezna bosta tudi uporaba mask in potrdilo PCT. Po 8. novembru bosta obveznost mask in pogoj PCT veljala za dogodke v Moskvi z več kot 500 udeleženci.

Sobjanin je sicer v sredo napovedal prve protikoronske omejitve v Moskvi od poletja. Necepljenim prebivalcem, starejšim od 60 let, je odredil delo od doma. Ponovno je tudi uvedel kvoto za delo na domu in podaljšal obvezno cepljenje za uslužbence v storitvenih dejavnostih. Ukrepi bodo začeli veljati v ponedeljek in bodo predvidoma ostali v veljavi do 25. februarja.


Najbolj brano