V Južni Afriki pričakujejo strmo rast okužb

V Južni Afriki do konca tedna pričakujejo skokovit porast okužb s koronavirusom, k čemur naj bi prispevala tudi različica omikron. Kljub temu ni razloga za paniko, odkritje nove različice pa ni presenetljivo, je na tiskovni konferenci ministrstva za zdravje sporočil južnoafriški epidemiolog Salim Abdul Karim, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

JOHANNESBURG > Če so južnoafriške zdravstvene oblasti še pretekli teden povprečno zabeležile okoli 500 novih okužb s koronavirusom na dan, so jih v nedeljo odkrili že več kot 2800. Salim Abdul Karim je izrazil pričakovanje, da bo število okužb v decembru močno naraslo, kar bo ustvarilo več pritiska na bolnišnice. “Pričakujemo lahko, da je večja prenosljivost verjetna in bomo zato bomo hitro dobili več primerov,” je povedal in dodal, da bi do konca tedna lahko presegli 10.000 okužb na dan.

“To smo pričakovali,” je Karim medtem komentiral odkritje nove različice koronavirusa omikron. Dodal je, da je novi sev relativno enostavno prepoznati, obstoječih postopkov obravnave pa za zdaj ni smiselno spreminjati, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Cepiva bi še naprej morala zagotavljati visoko raven zaščite

Čeprav še vedno ni znano, kako učinkovita bodo obstoječa cepiva v boju proti novemu sevu, bi ta še naprej morala zagotavljati visoko raven zaščite, je povedal Karim. Pri tem je opozoril, da dejstvo, da so novo različico najprej odkrili v Južni Afriki, ni argument za pretirane odzive, kot je zapiranje meja.

Vzbujanju panike in omejitvam potovanj na jug Afrike nasprotuje tudi južnoafriški zdravstveni minister Joe Phaahla, ki je rekel, da je prednostna naloga izvedeti več o omikronu. “Bolje je imeti sovražnika, ki ga poznaš,” je dejal.

Presenetljivo število mutacij v različici koronavirusa omikron bi lahko pomenilo, da ta izvira iz bolnika z virusom HIV ali drugo imunsko pomanjkljivostjo, je za dpa povedal generalni sekretar nemškega združenja za imunologijo Carsten Watzl. Da bi preprečili širjenje variant, ki so tako močno mutirane kot omikron, bi bilo treba identificirati okužene imunsko oslabljene ljudi in jih izolirati, dokler niso več nalezljivi, je dejal.

Še posebej močno so prizadeti mladi

Sredi novembra so v Južni Afriki beležili približno 300 novih okužb s koronavirusum na dan, kar je najnižje povprečje od začetka pandemije. Toda Michelle Groome z nacionalnega inštituta za nalezljive bolezni (NICD) pravi, da je stopnja rasti okužb zdaj v porastu, še posebej močno pa so prizadeti mladi. Raven umrljivosti sicer ostaja nizka, še poroča dpa.

Trenutno je cepljenih le okoli 41 odstotkov 60-milijonskega prebivalstva Južne Afrike. Oblasti so uradno zabeležile približno 3 milijone okužb in 90.000 smrti, zaradi česar ostaja na vrhu najbolj prizadetih držav v Afriki zaradi epidemije koronavirusa.


Najbolj brano