V Indiji odpravili prepoved homoseksualnih spolnih odnosov

Indijsko vrhovno sodišče je danes odpravilo prepoved homoseksualnih spolnih odnosov, ki jo je država ohranjala še iz kolonialnih časov. Odločitev so sprejeli po letih pravnih debat, vrhovni sodnik Dipak Misra pa jo je utemeljil z besedami, da je prepoved postala “orožje za nadlegovanje skupnosti LGBT”.

NEW DELHI > 377. člen indijskega kazenskega zakonika, ki so ga leta 1861 uveljavili britanski oblastniki Indije, je prepovedoval “mesene odnose, ki so v nasprotju z zakoni narave”. Aktivisti so se od 90. let minulega stoletja borili za odpravo te prepovedi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Doživeli so več sodnih porazov - do danes, ko je odločitev vrhovnega sodišča sprožila pravo praznovanje med lezbijkami, geji, biseksualci in transeksualci v tej ogromni državi.

Višje sodišče v New Delhiju je sicer leta 2009 dekriminaliziralo spolne odnose med homoseksualci, a je nato vrhovno sodišče leta 2014 po pritožbi verskih skupin zanje znova uvedlo sankcije.

Glede na uradne podatke je bilo pod 377. členom kazenskega zakonika v letu 2016 registriranih 2187 primerov “nenaravnih kaznivih dejanj”. Sedem ljudi so obsodili in 16 oprostili.

Homoseksualni odnosi so sicer v konservativni Indiji še vedno precejšen tabu, predvsem na ruralnih območjih, kjer je homofobija vsesplošno razširjena.


Najbolj brano