V Evropskem parlamentu prihodnji teden razstava o skladatelju in violinistu Giuseppeju Tartiniju

Ob letošnji 330-letnici rojstva v Piranu rojenega skladatelja in violinista Giuseppeja Tartinija bodo v prihodnjem tednu v Evropskem parlamentu odprli razstavo o glasbeniku, ki je živel med letoma 1692 in 1770. Prihodnje leto naj bi razstava gostovala tudi v državnem zboru in morda še kje.

Ob letošnji 330-letnici rojstva v Piranu rojenega skladatelja in 
violinista Giuseppeja Tartinija bodo v prihodnjem tednu v Evropskem parlamentu odprli razstavo o glasbeniku, ki je živel med 
letoma 1692 in 1770.  Foto: Alenka Penjak
Ob letošnji 330-letnici rojstva v Piranu rojenega skladatelja in violinista Giuseppeja Tartinija bodo v prihodnjem tednu v Evropskem parlamentu odprli razstavo o glasbeniku, ki je živel med letoma 1692 in 1770.  Foto: Alenka Penjak

LJUBLJANA > Kot je pojasnil eden od avtorjev razstave, ki je nastala ob letošnjem Tartinijevem letu, Nejc Sukljan z oddelka za muzikologijo ljubljanske Filozofske fakultete, je namen postavitve razstave v Evropskem parlamentu predstavitev kulturne dediščine današnjega slovenskega prostora. Hkrati je Tartinijevo življenje in delovanje mogoče povezati s tistim, na čemer temelji Evropska unija, na ideji evropskega povezovanja.

Tartini je po besedah Sukljana namreč že v svojem času s svojo šolo in delovanjem povezal vso Evropo, zelo neposredno pa tudi tri današnje evropske države, v katerih je živel in deloval: Slovenijo, Italijo in Češko.

Prikazana Tartinijeva življenjska zgodba kot tudi vsa njegova zanimanja

Razstava na 20 panojih , ki so razdeljeni po različnih tematskih sklopih, prikazuje različne vidike Tartinijevega delovanja. Predstavljena je tako Tartinijeva življenjska zgodba kot tudi vsa njegova zanimanja, ki so po besedah Sukljana prispevala k temu, da je postal že za časa svojega življenja izjemno slaven. In tudi kasneje je bil Tartini predmet mnogih literarnih del, opere, celo filmskega scenarija, kar je prav tako predstavljeno na razstavi.

Tartini je bil "mož mnogih zanimanj, mnogi znanj". Danes je najbolj poznan kot violinist in skladatelj, a je bil tudi izvrsten glasbeni pedagog, h kateremu so prihajali učenci iz celotne Evrope. Bil je tudi izvrsten razsvetljenski mislec, ki se je poglobljeno ukvarjal s področjem glasbene teorije in ga tudi povezoval s širšimi razmisleki o ustroju narave in tedanjega sveta. O svojih spoznanjih je tudi razpravljal s številnimi vidnimi učenjaki tistega časa, je še povedal Sukljan.

Na zadnjem panoju razstave v Evropskem parlamentu bodo obiskovalci lahko tudi prisluhnili Tartinijevi glasbi, saj je razstava zamišljena interaktivno. Ker Tartinijeve glasbe v Evropskem parlamentu v živo ni mogoče predvajati, so na tem panju dodane QR kode, preko katerih bodo lahko obiskovalci dostopali do posnetkov Tartinijeve glasbe.

Na ogled bo do petka

Tartinijeva razstava bo v Evropskem parlamentu na ogled do petka v dvorani Yehudija Menuhina, slavnega violinista, ki je prav tako povezan s Tartinijem. Menuhin je namreč bil v 30. letih minulega stoletja prvi, ki je posnel znamenito Tartinijevo sonato Hudičev trilček.

Razstava je bila sicer oblikovana v okvirih razstave, ki je bila pred leti na ogled v Padovi, kraju, v katerem je Tartini umrl, a je narejena na novo in s poudarkom na prostoru, ki je sedaj del Republike Slovenije. Razstava je postavljena v treh jezikih, poleg slovenščine še v italijanskem in angleškem jeziku.

Za pripravo razstave v Evropskem parlamentu se je po besedah Boštjana Udoviča s Fakultete za družbene vede enotno dogovorilo vseh osem evropskih poslancev iz Slovenije, ki tudi enotno sodelujejo pri pripravah in menijo, da gre za izjemno promocijo Slovenije. Organizacijsko sicer poteka pod vodstvom poslanca Milana Brgleza.


Najbolj brano