V Egiptu potrdili prvi primer novega koronavirusa v Afriki

V Egiptu so danes potrdili prvi primer novega koronavirusa, ki je obenem tudi prvi tovrstni potrjen primer v Afriki. Kot je sporočilo egiptovsko zdravstveno ministrstvo, so okužbo potrdili pri tujcu, ki je prispel v državo. Test je bil pozitiven, čeprav oseba ne kaže simptomov bolezni, poimenovane covid-19.

KAIRO > Okuženi je v stabilnem stanju in v karanteni, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še sporočil tiskovni predstavnik ministrstva Khaled Megahed, ki ni podal podatka o narodnosti obolelega niti tega, iz katerega države je pripotoval.

Na Kitajskem je sicer s koronavirusom okuženih skoraj 64.000 ljudi. Število vseh smrtnih žrtev v državi pa se je danes povzpelo na skoraj 1400. Samo v najhuje prizadeti provinci Hubei, od koder virus izvira, so v enem dnevu zabeležili 4823 okužb ter 116 smrtnih primerov.

Izven celinske Kitajske so doslej v več kot 24 državah zabeležili približno 580 primerov okužbe, večino na Japonskem. Od tega so 218 primerov okužbe z virusom potrdili na ladji za križarjenje Diamond Princess, ki je zasidrana pred japonsko obalo.

Doslej po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ni bil potrjen še noben primer novega virusa v Afriki.

Tesne trgovinske povezave s Kitajsko in pogosto preobremenjeni zdravstveni sistemi v Afriki so bili sicer doslej večkrat izpostavljeni kot vir zaskrbljenosti glede sposobnosti afriških držav, da bi se ustrezno odzvale na morebiten izbruh virusa.

Egipt je ta mesec začasno ustavil vse polete svoje nacionalne letalske družbe na Kitajsko. Ukrep ostaja v veljavi do konca meseca.

Iz Wuhana, središča izbruha, so medtem v državo evakuirali približno 300 egiptovskih državljanov, za katere so odredili 14-dnevno karanteno, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP.


Najbolj brano