V Črni gori zaradi vojnih zločinov aretirali nekdanjega pripadnika vojske bosanskih Srbov

Črnogorska policija je ta teden aretirala nekdanjega pripadnika vojske bosanskih Srbov Slobodana Pekovića, ki je obtožen uboja in posilstva civilistov med vojno v BiH, je danes sporočilo črnogorsko tožilstvo. Zanj so odredili 30-dnevni pripor, je sporočila njegova odvetnica.

PODGORICA > 51-letnik je obtožen uboja dveh muslimanskih civilistov in posilstva muslimanke leta 1992 ob začetku vojne v BiH, je sporočilo tožilstvo.

Peković se je po poročanju regionalnih medijev v času vojne v BiH, ki je zahtevala 100.000 življenj, boril v vrstah bosanskih Srbov.

V Črni gori so od leta 2006, ko je postala samostojna država, sodili osmim vojakom zaradi vojnih zločinov v BiH, na Hrvaškem in Kosovu. Doslej se je zgolj en postopek končal z obsodbo. Leta 2019 je bil nekdanji vojak jugoslovanske vojske obsojen na 14 let zapora zaradi uboja štirih albanskih civilistov med vojno na Kosovu.

Evropska unija, ki se ji želi Črna gora pridružiti, od nje zahteva okrepitev pregona vojnih zločinov. K temu je v ta teden objavljenem širitvenem svežnju o napredku držav pozvala tudi Evropska komisija.


Najbolj brano