V brodolomu blizu Libije umrlo več kot sto migrantov

Več kot sto migrantov, med njimi najmanj 20 otrok, je v začetku meseca umrlo v brodolomu čolna z migranti blizu libijske obale, so sporočili Zdravniki brez meja, ki navajajo pričevanja preživelih. Opozorili so tudi, da so preživele v Libiji zaprli v center za pridržanje.

PARIZ > Preživeli so nevladni človekoljubni organizaciji povedali, da sta dva gumijasta čolna, na katerih je bilo po 160 ljudi, 1. septembra izplula z libijske obale. Na enem se je nato pokvaril motor, drugi pa je začel toniti, ker je izgubljal zrak. Na tem čolnu je bilo 165 ljudi, med njimi 20 otrok.

Ko je čoln začel toniti, je po navedbah prič imelo reševalne jopiče le nekaj migrantov, večina jih ni znala plavati. Poklicali so italijansko obalno stražo, ki so jim obljubili pomoč, a je pomoč prišla šele čez nekaj ur. Preživelo je samo 55 ljudi, so v ponedeljek sporočili Zdravniki brez meja.

Migranti so bili iz Sudana, Malija, Nigra, Kameruna, Gane, Libije, Alžirije in Egipta.

Libijska obalna straža je 2. septembra na obalo prepeljala 276 ljudi, med katerimi so bili tudi preživeli v omenjenem brodolomu. Prepeljali so jih v center za pridržanje pod nadzorom libijskih oblasti. Zdravniki brez meja, ki so jim nudili zdravniško pomoč, so opozorili, da so bili med njimi nosečnice in otroci, celo dojenčki.

Nekaj jih utrpelo opekline zaradi goriva, nekateri celo 75-odstotne, nekateri pa so imeli pljučnico, ker so bili dolgo v vodi, so dodali.

Po podatkih libijske obalne straže so po brodolomu našli dve trupli, 25 ljudi pa naj bi po navedbah prič še pogrešali.

Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) je letos pri prečkanju Sredozemskega morja umrlo že 1565 migrantov, čeprav se je občutno zmanjšalo število ljudi, ki ga je prečkalo glede na lani. Do 9. septembra je letos preko morja do Evrope prišlo 73.696 migrantov in beguncev, lani jih je bilo v enakem obdobju 129.000. So pa poskusi prečkanja bolj smrtonosni.

Največ migrantov je prispelo v Španijo - 32.022 oziroma več kot 43 odstotkov vseh. V Italijo jih je prispelo 20.319, kar je najmanj od leta 2014. V Grčijo jih je prispelo 20.430. To je tudi prvič od pomladi 2016, da je v Grčijo preko morja prispelo več beguncev in migrantov, kot v Italijo, so danes sporočili iz IOM.


Najbolj brano