V BiH se iz Sirije vrača več deset državljanov

V Bosno in Hercegovino se bo v soboto iz Sirije vrnilo več deset državljanov BiH, je danes sporočil tamkajšnji minister za varnost Dragan Mektić. Ob tem je opozoril, da oblasti na to niso pripravljene, poročajo tuje tiskovne agencije.

SARAJEVO > Vrnitev državljanov BiH je 29. novembra na tajnem zasedanju odobrilo predsedstvo BiH, je po današnji seji vlade pojasnil Dragan Mektić, ki opravlja tekoče posle. Predsedstvo je v ponedeljek več ministrstvom, tudi Mektićevemu, poslalo pismo, v katerem jim je naročilo nujno in usklajeno ukrepanje za pripravo vrnitve.

Mektić je povedal, da je bil ob tem popolnoma presenečen. Kritičen je bil do predsedstva, ker odločitve niso uskladili z vlado oziroma njim kot pristojnim ministrom. Očital jim je, da so odločitev sprejeli, čeprav pristojne oblasti na vrnitev niso pripravljene. Varnostne agencije po njegovih besedah delajo vse, kar lahko, da bi izvedle to nalogo.

Prišli bodo tudi moški, ki so se borili v vrstah IS

“Do sobote se ne bomo mogli v celoti pripraviti,” je poudaril. “Prihajajo ljudje brez osebnih dokumentov. Ko bo prišlo 30 ali 40 ljudi brez osebnih dokumentov, kako bomo preverili njihovo identiteto,” je dejal minister.

Pretežno naj bi šlo za ženske in otroke, ki so jih starši odpeljali na ozemlje pod nadzorom skrajne skupine Islamska država (IS) v Siriji in Iraku. Po navedbah predsedstva naj bi prišlo 24 otrok in žensk, pri čemer pa je minister poudaril, da bodo prišli tudi moški, ki so se borili v vrstah IS. Teh naj bi prišlo devet, poroča AFP. Po poročanju lokalnih medijev bi lahko otroci in ženske prišli v eni skupini, moški pa v drugi.

Med povratniki tudi otroci brez spremstva

Mektić je ob tem opozoril, da bodo med povratniki tudi otroci brez spremstva, ki jih bo treba nekam namestiti. Pri tem ne bodo vedeli, v kakšne družine bodo šli. “Če takšne otroke namestimo v radikalizirane družine, kaj smo s tem dobili,” je opozoril. Več otrok poleg tega ni bilo rojenih v BiH, pri čemer se postavlja vprašanje, ali jim pripada državljanstvo te države.

ZDA sicer že več mesecev pritiskajo na evropske države, naj sprejmejo svoje državljane, povezane z IS, ki so po porazu te skupine ostali ujeti v taboriščih pod nadzorom kurdskih borcev.

Po podatkih varnostnih agencij BiH bi lahko tam bilo še okoli 260 državljanov BiH, med katerimi je okoli 100 moških, ki so se borili v vrstah IS. 49 se jih je medtem že vrnilo v domovino. 24 so jih obsodili na zaporne kazni od enega do štirih let zapora, ker so se borili za IS.


Najbolj brano