V BiH covid-19 zahteval 99 življenj, protestniki v Sarajevu zahtevajo odstop vlade

V Bosni in Hercegovini je v zadnjih 24 urah umrlo 99 bolnikov s covidom-19, kar je največ od izbruha epidemije v državi. Največ bolnikov, 63, jih je umrlo v Federaciji BiH. Okoli tisoč ljudi je medtem na protestu v Sarajevu danes zahtevalo odstop sveta ministrov BiH in vlade Federacije BiH zaradi slabega upravljanja epidemije.

 Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

SARAJEVO > Protest so organizirali civilnodružbeni aktivisti na družbenih omrežjih. Izpostavili so, da je BiH najslabša v regiji pri dobavi cepiv proti covidu-19 in da slabo organiziran zdravstveni sistem s težavo prenaša breme epidemije. Za to so po njihovem mnenju najbolj odgovorne oblasti na državni ravni in na ravni entitete Federacije BiH. Zahtevajo njihov odstop v 14 dneh in nujno nabavo cepiv. Zahtevajo tudi uvedbo obveznega PCR testa za vstop v BiH.

Nimajo vlade, temveč samo “osebe na plačilni listi”

Na protestnem pohodu v Sarajevu od železniške postaje do parlamenta BiH ter nato do vlade Federacije BiH so se protestnikom v središču prestolnice pridružili tudi številni ljudje v avtomobilih. Na enem od transparentov je pisalo, da nimajo vlade, temveč samo "osebe na plačilni listi", predvsem pa so bili kritični do oblasti, ker niso nabavile cepiv.

Tudi prebivalce drugod po BiH so pozvali, naj na ulicah izrazijo nezadovoljstvo, saj politikov v BiH ne zanimajo zdravje in življenja ljudi, temveč skrbijo samo zase.

Iz BiH so danes poročali o žalostnem rekordu 99 mrtvih covidnih bolnikih v zadnjih 24 urah. Okužb z novim koronavirusom je bilo medtem 1093, potem ko so minuli teden beležili rekorde tudi z več kot 2000 okužbami v enem dnevu.

BiH peta na svetu po številu smrtnih žrtev covida-19

Doslej je covid-19 v BiH zahteval 6978 življenj. Po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa je BiH z 203 mrtvimi covidnimi bolniki na 100.000 prebivalcev peta na svetu po številu smrtnih žrtev covida-19.

Tožilstvo Sarajevskega kantona pa je danes potrdilo, da nadaljujejo preiskavo suma, ali veliko covidnih bolnikov umira tudi zato, ker za najtežje bolnike uporabljajo medicinske ventilatorje sumljive kakovosti. Preiskavo so odprli v ponedeljek, ko so izvedli preiskavo na sarajevskem kliničnem centru (KCUS). Odprli so jo po objavi v medijih pisma 17 anesteziologov iz te bolnišnice, ki so opozorili na dvomljivo kakovost lani na Kitajskem kupljenih ventilatorjev. Direktorica KCUS Sebija Izetbegović je potrdila, da gre za "ne ravno vrhunske" ventilatorje, da pa jih potrebujejo zaradi velikega števila bolnikov.

Lani so kupili okoli sto spornih kitajskih ventilatorjev z oznako ACM812A. Zaradi nakupa že sodijo predsedniku vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću, finančni ministrici Jelki Miličević ter lastniku podjetja Srebrena malina, ki je posredovalo pri prodaji. Ventilatorje naj bi kupili po znatno višji ceni od tržne, bili pa naj bi neuporabni za bolnike na intenzivnem zdravljenju, saj naj bi bili namenjeni za oskrbo bolnikov med prevozom, piše v obtožnici.

V BiH sicer veljajo različni ukrepi za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. V večjem delu Federacije BiH so zaprti gostinski lokali, velja tudi nočna policijska ura. V Republiki srbski policijske ure ni, odprte pa so terase lokalov in restavracij.


Najbolj brano