V Avstriji Jude razburjajo predlagane smernice za obredni zakol živine

V Avstriji te dni razburjajo načrtovane smernice za obredni zakol živine oz. šekito, saj bi se morali Judje v deželi Spodnja Avstrija morebiti celo registrirati, če bi želeli kupovati meso košer. Predlagane smernice so razburile tako judovsko skupnost kot opozicijske avstrijske socialdemokrate (SPÖ).

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

DUNAJ > Deželna vlada v Spodnji Avstriji razmišlja o omejitvi šekite, češ da to ni čisto v skladu z zakonom o zaščiti živali. Po njihovih načrtih bi morali vsi, ki želijo kupovati meso košer, utemeljiti nakup. Tako vsaj piše v dopisu deželne vlade, ki so ga ta mesec poslali Izraelski kulturni skupnosti (IKG).

V dopisu tudi piše, da je svoboda veroizpovedi samoumevna in da tega ne povprašujejo, zato je šekita tudi zaščitena z zakonom o verski svobodi, a so verski predpisi in navade iz zakona o zaščiti živali izvzete oz. jih je treba obravnavati posamezno.

Da bi se šekito izjemoma odobrilo, morajo tako morebitni potrošniki predložiti "osebno obrazložitev", stalno mesto prebivanja te osebe pa bi moralo biti v Spodnji Avstriji. Osebe morajo tudi dokazati, da so del verske skupnosti, ki zahteva uživanje mesa košer, še piše v dopisu.

Kot opozarja nemški tednik Spiegel, to pomeni, da bi se morali glede na predlagane smernice Judje imensko registrirati, če bi želeli kupovati meso košer, dobili pa bi lahko le "smiselne količine". To bi lahko znašalo od 300 do 400 gramov tedensko, kolikor zaužitega mesa priporočajo na Dunaju, ali pa 1,25 kilograma tedensko, kar je povprečna poraba mesa v Avstriji na osebo.

Deželni minister Gottfried Waldhäusl iz vrst svobodnjakov (FPÖ), ki je odgovoren za področje zaščite živali, je v sredo pojasnil, da je dopis, ki so ga posredovali IKG, temeljil na odločbi nekdanjega deželnega ministra iz vrst SPÖ Maurica Androscha. A je socialdemokrat že zavrnil njegove izjave, češ da si načrti niso nikakor podobni. Lani je namreč predpisal registracijo oseb, ki izvajajo obredni zakol oz. šekito, ne pa oseb, ki kupujejo meso košer, je pojasnil.

IKG je dopis razumela, kot da bodo morale klavnice in trgovine, kjer prodajajo meso košer, voditi seznam svojih strank. Predsednik IKG Oskar Deutsch je za avstrijski radio ORF opozoril, da ga poteza deželne vlade spominja na obdobje, za katero upa, da se ne bo več ponovilo. Izrazil je upanje, da ne bo prišlo do registracije kupcev mesa košer.

Tudi vodja SPÖ Christian Kern je v sredo kritiziral smernice ter pozval kanclerja Sebastiana Kurza iz vrst Ljudske stranke (ÖVP), naj končno nekaj ukrene glede njegovih koalicijskih svobodnjakov, ki napadajo temelje republike.

Ministrska predsednica Spodnje Avstrije Johanna Mikl-Leitner (ÖVP) je po burnih odzivih sicer zagotovila, da se potrošnikom ne bo treba registrirati.

V Avstriji je treba po zakonodaji živino pred zakolom omamiti, zaradi tega smernice ne vplivajo na muslimane, ki prav tako kot Judje prakticirajo obredni zakol, a ta poteka drugače. Muslimani namreč pred zakolom živino omamijo, pogoj je le, da žival ne sme na ta način umreti. V primeru šekite pa je živina popolnoma pri zavesti, ko se ji prereže vrat. Po zakonodaji jo je treba nemudoma po rezu omamiti, tak obreden zakol se lahko dogaja le v posebnih klavnicah, prisoten pa mora biti tudi veterinar.


Najbolj brano