V Avstraliji po požarih potrebuje nujno pomoč 113 živalskih vrst

Po uničujočih požarih, ki so prizadeli Avstralijo, strokovnjaki ugotavljajo, da kar 113 živalskih vrst v državi potrebuje nujno pomoč zaradi množičnega pogina in krčenja njihovega habitata. Na srečo pa nobena živalska vrsta ni izumrla, poroča britanski BBC na svoji spletni strani.

 Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

CANBERRA > Strokovnjaki posebnega vladnega panela so v torek objavili začasni seznam 113 najbolj ogroženih živalskih vrst po požarih, ki so med poletjem prizadeli jug in vzhod Avstralije.

Seznam vsebuje najbolj ogrožene vrste, potem ko so požari, ki so uničili obsežna območja gozdov in pašnikov, prizadeli več sto živalskih vrst. Po ocenah raziskovalcev je poginilo več kot milijarda živali. Skoraj vse živalske vrste s seznama so izgubile najmanj 30 odstotkov svojega naravnega okolja.

Najbolj potrebne pomoči so koale in majhni kenguruji valabiji, pa tudi ptice, ribe in žabe.

Neposredno tveganje izumrtja naj bi grozilo več vrstam zaradi skoraj popolnega uničenja njihovega naravnega okolja. Med njimi je tudi vrsta kuščarja eulamprus quoyii v Modrem gorovju in vrsta vrečarja sminthopsis, ki prebiva samo na Kengurujskem otoku.

Habitat ostalih živalskih vrst, kot so koale in glodavci, je znatno uničen, kar pomeni, da je potrebno “nujno posredovanje” za njegovo okrevanje.

Avstralska ministrica za okolje Sussan Ley Plant je pojasnila, da seznam še ni dokončen, saj zaradi požarov na nekaterih območjih še ni mogoče ugotoviti obsega uničenja.

Avstralija je minuli mesec obljubila 50 milijonov avstralskih dolarjev (skoraj 31 milijonov evrov) za okrevanje živali in njihovega habitata. Denar bodo med drugim namenili za zagotavljanje hrane in nadzor nad škodljivci.


Najbolj brano