Umrl pomemben donator ameriških republikancev David Koch

Milijarder David Koch, poslovnež, politični aktivist in vpliven donator ameriške republikanske stranke, je po dolgem boju z rakom umrl v starosti 79 let, je danes sporočil njegov brat Charles.

Milijarder David Koch, poslovnež, politični aktivist in vpliven 
donator ameriške republikanske stranke, je po dolgem boju z 
rakom umrl v starosti 79 let. Foto: Vir: Wikipedia
Milijarder David Koch, poslovnež, politični aktivist in vpliven donator ameriške republikanske stranke, je po dolgem boju z rakom umrl v starosti 79 let. Foto: Vir: Wikipedia

WASHINGTON > David Koch se je zaradi poslabšanja zdravja lani umaknil s čela drugega največjega družinskega podjetja v ZDA Koch Industries, ki sta ga vodila skupaj z bratom Charlesom. Ta je danes v izjavi sporočil, da si želijo, "da bi vsi slavili življenje in vpliv tega zelo radodarnega in prijaznega človeka". "Verjel je, da ima odgovornost do sveta, ki mu je dal tako veliko priložnosti za uspeh," je zapisal.

Brata sta bila močni sili v zakulisju politike republikancev, saj sta donirala veliko denarja kandidatom republikanske stranke in finančno podpirala konservativne politike. David je bil sicer glede družbenih vprašanj liberalen, saj je podpiral pravico do splava in poroke homoseksualcev ter nasprotoval intervencionizmu v zunanji politiki.

Kljub podpori republikancev pa nista podpirala predsednika ZDA Donalda Trumpa, niti njegove predsedniške kampanje zaradi nestrinjanja z njegovo migracijsko politiko in protekcionizmom v gospodarstvu.

David Koch je tudi doniral milijone dolarjev za raziskave raka, medicinskim centrom ter umetniškim in kulturnim centrom. Po podatkih družine je doniral več kot 1,3 milijarde dolarjev.

Obema bratoma so leta 2015 priznali zasluge za medstrankarska prizadevanja pri reformi zaporov v ZDA.

Leta 1980 je kandidiral za podpredsednika ZDA svobodnjaške stranke (Libertarian Party), ki jo je kasneje zapustil in združil sile z republikanci. Z bratom sta bila takrat znana zaradi zavzemanja za majhno zvezno vlado in svobodno ekonomijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pred 27 leti so mu diagnosticirali raka na prostati, a ga je uspešno brzdal v "kombinaciji odličnih zdravnikov, zdravil in svoje trme," je še sporočil njegov brat.

Forbes je njegovo premoženje ocenil na 42,4 milijarde dolarjev, in je bil 11. najbogatejši človek na svetu, tik za bratom.


Najbolj brano