Turška vojska tik pred vstopom v sirski Afrin

Turška vojska bo kmalu vstopila v mesto Afrin na severu Sirije, ki je pod nadzorom kurdskih milic, je danes napovedal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Ponovil je, da je Turčija operacijo proti Kurdom pripravljena razširiti proti vzhodu.

ANKARA > “Kmalu bomo vstopili v Afrin, ne manjka več veliko,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal Recep Tayyip Erdogan. Že dopoldne je turška tiskovna agencija Anadolu poročala, da so turške sile obkolile Afrin.

“Afrin, Manbidž in ves severni del Sirije bomo očistili morilcev,” je še dejal turški predsednik, pri čemer je mislil na milico sirskih Kurdov YPG.

Turčija je ofenzivo proti YPG, ki jo ima za teroristično organizacijo in tesno povezano s prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK), sprožila 20. januarja. Cilj operacije je YPG pregnati iz enklave Afrin, ki velja za kurdsko trdnjavo blizu meje s Turčijo.

Ta milica je bila v boju proti skrajni skupini Islamska država v Siriji ena ključnih zaveznic mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA. ZDA sicer v Afrinu nimajo svojih vojakov, jih pa imajo na drugih območjih na severu Sirije, med drugim v Manbidžu. Tja namerava Turčija razširiti operacijo proti kurdskim milicam.


Najbolj brano