Tudi Nemčija podaljšuje nadzor na meji z Avstrijo

Nemčija je napovedala podaljšanje nadzora na meji z Avstrijo za pol leta, saj je nezakonitih prehodov meje še vedno veliko. Podaljšanje so napovedale tudi Danska, Švedska, Francija in Avstrija, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

BERLIN, KOEBENHAVN > Nemško notranje ministrstvo je v pismu Evropski komisiji zapisalo, da je med novembrom lani in februarjem letos zabeležilo okoli 950 nezakonitih prehodov meje na mesec. Poleg tega se znova krepi migracijski potencial prek vzhodnega dela Sredozemskega morja in balkanske begunske poti. Prav tako Nemčija še ne more vračati sekundarnih migrantov v druge države.

Zato še ne more odpraviti nadzora na notranji meji in ga podaljšuje do 11. novembra, so poudarili. Nadzor na meji z Avstrijo so uvedli jeseni 2015, potem ko se je več 10.000 beguncev in migrantov iz Grčije po balkanski begunski poti odpravilo proti zahodu in severu Evrope.

Za podaljšanje nadzora na svojih mejah za pol leta se je odločila tudi Danska, ki je to utemeljila s tem, da "so evropske zunanje meje še vedno pod pritiskom". Teroristična grožnja na Danskem je še vedno resna, zaradi česar je nadzor na mejah upravičen, je povedala danska ministrica za tujce in integracijo Inger Stojberg.

Po navedbah Bruslja je Evropsko komisijo v petek o podaljšanju nadzora na mejah obvestila tudi Švedska. Že pred tem sta to storili Avstrija in Francija.

Nadzor na notranjih mejah je doslej izvajala tudi Norveška, ki ni članica EU, je pa v schengenskem območju. A komisije zaenkrat ni obvestila, da bo nadzor, ki se bo iztekel 11. maja, podaljšala. V skladu z določili je nadzor na notranjih mejah načeloma mogoče uvesti za šest mesecev, ob strinjanju Evropske komisije pa ga je mogoče tudi podaljšati.


Najbolj brano