Tudi Italija s padcem BDP brez primere in globoko v recesiji

Italijansko gospodarstvo se je v drugem letošnjem četrtletju na četrtletni ravni skrčilo za 12,4 odstotka, je danes objavil italijanski statistični urad Istat. V prvem četrtletju je italijanski BDP nazadoval za 5,4 odstotka. Tudi Italija se je tako zaradi posledic pandemije covida-19 znašla v globoki recesiji.

RIM > Na letni ravni je šel italijanski bruto domači proizvod (BDP) med aprilom in koncem junija navzdol za 17,3 odstotka, kažejo podatki italijanskih statistikov.

Kot so pojasnili v Istatu, je Italija v drugem četrtletju, ko se je soočila s hudo zdravstveno krizo, zaradi katere je uvedla stroge ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, zabeležila padec BDP brez primere.

Krčenje gospodarstva je bilo po njihovih besedah deloma tudi posledica mednarodnega dogajanja, saj je pandemija prizadela vse države.

Italijanski BDP je zaradi hudega nazadovanja pristal na ravni, ki jo je država beležila leta 1995.

Italija je sicer prvo evropsko gospodarstvo, ki se je znašlo na udaru novega koronavirusa. Ta je tam terjal prek 35.000 življenj.

Italijanska vlada zdaj načrtuje 25 milijard evrov pomoči za zaposlovanje in socialno podporo, to pa naj bi njen javnofinančni primanjkljaj zvišalo na 11,9 odstotka BDP, kar naj bi bilo največ v vsem območju evra. Javni dolg države naj bi tako dosegel kar 157,6 odstotka BDP.


Najbolj brano