Trumpovi pravniki zahtevajo ponovno štetje glasovnic v Georgii

Pravniki predsednika ZDA Donalda Trumpa so v soboto vložili zahtevo za ponovno štetje glasovnic v zvezni državi Georgia, kjer je glede na sedanje rezultate Joe Biden 3. novembra na volitvah premagal Trumpa za 12.000 glasov.

Trumpov boj za Belo hišo se nadaljuje ... Foto: Antiša Korljan
Trumpov boj za Belo hišo se nadaljuje ... Foto: Antiša Korljan

WASHINGTON > Dan pred tem sta sicer guverner Brian Kemp in državni sekretar te države Brad Raffensperger oba potrdila veljavnost rezultatov. Tako Kemp kot Raffensperger sta republikanca.

V posameznih okrožjih so že izvedli ponovno štetje glasovnic, a to rezultata, ki je šel na državni ravni v prid demokrata Bidna, ni spremenilo. A ker je razlika manjša od 0,5 odstotka, ima Trumpova kampanja pravico do zahteve po ponovnem štetju glasovnic na ravni celotne zvezne države.

Trumpovi odvetniki so zahtevo utemeljili s trditvami o "lažnih rezultatih" in "nezakonitih glasovnicah", vendar pa kakih konkretnih dokazov za te trditve ob predstavitvi zahteve niso predstavili.

Trump sicer skuša s podobnimi zahtevami tudi v drugih zveznih državah, kjer je izgubil volitve. A sodišča zaenkrat argumentom njegovih pravnikov niso prisluhnila. Več njegovih tožb je že bilo zavrnjenih.

Med drugim je v soboto zvezno sodišče v Pensilvaniji zavrnilo zahtevo, da v tej zvezni državi ne bi smeli potrditi izidov volitev. S tem pa je odprlo pot, da bodo rezultati volitev v ponedeljek potrjeni tudi v Pensilvaniji.

Trumpovi odvetniki namreč po ugotovitvah sodnika navajajo zgolj špekulativne obtožbe, za katere nimajo dokazov, je odločil sodnik. Poskušali so sicer izločiti več milijonov glasovnic, ki so prispele po pošti. A argumenti in predstavljeni dokazi ne bi bilo dovolj niti za razveljavitev glasu enega samega volivca, je utemeljil sodnik. "Naši ljudje, naši zakoni in naše institucije zahtevajo več," je poudaril.

Tudi v Pensilvaniji, ki ima pomembnih 20 elektorskih glasov, je zmagal Biden. Skupaj je Trumpov demokratski izzivalec na volitvah 3. novembra zbral 306 elektorskih glasov. Za zmago jih je potrebnih 270.


Najbolj brano