Švedska znova podaljšala protikoronske ukrepe

Zaradi še vedno visokega števila novih okužb z novim koronavirusom Švedska podaljšuje omejitvene ukrepe. Pričakovano rahljanje omejitev glede števila udeležencev javnih zbiranj in prireditev v začetku maja je treba zaradi slabih epidemioloških razmer prestaviti, je danes dejal premier Stefan Löfven.

STOCKHOLM > Šele ko se bo obremenitev zdravstvenega sistema zmanjšala in se bodo številke začele zniževati, bo na vrsti rahljanje, je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Število ljudi, ki se lahko zbirajo, je tako še vedno omejeno na osem, na pogrebih je dovoljenih 20. Gostinski obrati se morajo vsaj do 17. maja še naprej zapirati ob 20.30, v nakupovalnih središčih, trgovinah in fitnes studiih pa še naprej velja omejitev števila strank oz. obiskovalcev.

Občine imajo poleg tega možnost, da same prepovedo zbiranje na mestih, kjer bi lahko nastala gneča.

Švedska je v pandemiji covida-19 z blažjimi ukrepi in pozivi namesto uredbami ubrala svojstveno pot, drugačno od preostalih evropskih držav. So pa tudi na Švedskem sprejeli nekatere omejitvene ukrepe, čeprav milejše.

Sredi februarja so v državi znova zabeležili porast novih okužb, odtlej pa njihova raven ostaja tako rekoč nespremenjena.


Najbolj brano