Sudan pretresel državni udar

Sudan je danes pretresel državni udar. Razpustili so prehodno vlado in razglasili izredno stanje, je sporočil vodja prehodnih oblasti v državi, general Abdul Fatah al Burhan. Po udaru so ulice prestolnice poplavili protestniki. Vojska je na izgredih uporabila strelno orožje in pri tem ubila več ljudi.

KARTUM > “Da popravimo smer revolucije, smo se odločili razglasiti izredne razmere po celi državi,” je dejal Abdul Fatah al Burhan v televizijskem nagovoru. Ob tem je potrdil razpustitev prehodne vlade in suverenega sveta, ki ga sestavljajo predstavniki vojske in civilne družbe. Vojska bo omogočila prehod k demokraciji, je še dejal general. Po njegovih besedah želijo predati vodenje države civilni vladi po volitvah julija 2023.

Burhan je nagovoril državljane po televiziji, potem ko so oborožene sile aretirale vidnejše člane vlade, med njimi premierja Abdala Hamdoka. V državi so po udaru izbruhnili protesti in izgredi. V prestolnici Kartum naj bi vojaki celo streljali na protestnike.

V izgredih so bili ubiti trije ljudje, okoli 80 jih je bilo ranjenih, so sporočili iz neodvisne organizacije Osrednji odbor sudanskih zdravnikov.

Da se je v Sudanu začel državni udar, so sicer mediji poročali že ponoči. Vojska je med drugim zaprla vse glavne vpadnice v Kartum in patruljira po ulicah prestolnice. Po vsej državi so prekinjene internetne povezave. Zaprto naj bi bilo mednarodno letališče v Kartumu.

Mednarodna skupnost je izrazila zaskrbljenost po udaru. “Obsojam trajajoči vojaški udar v Sudanu. Premierja Abdala Hamdoka in druge uradne predstavnike je treba nemudoma izpustiti,” je tvitnil generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je prav tako na twitterju zapisal, da z “največjo zaskrbljenostjo” spremlja dogajanje v Sudanu. EU vse vpletene strani in regionalne partnerje poziva, da se vrnejo nazaj na pot procesa tranzicije. Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je na twitterju danes izrazil podporo sudanski prehodni vladi. Dodal je, da je treba zagotoviti integriteto Hamdoka in civilnih vodij ter obsodil udar.

Tudi v Arabski ligi, katere član je Sudan, so ob novicah o vojaškem udaru in aretacijah zaskrbljeni. Afriška unija je podobno pozvala k takojšnji vrnitvi k dialogu med vojsko in civilisti.

Vlada premierja Hamdoka je bila vzpostavljena, potem ko so množični protesti leta 2019 z oblasti odnesli dolgoletnega avtoritarnega predsednika Omarja al Baširja. Formalno je sicer Sudanu vladal tako imenovani suvereni svet z generalom Abdulom Fatahom al Burhanom na čelu, ki je nadziral delo vlade. A ta delitev oblasti na civilno in vojaško je bila ves čas zelo krhka.

Prehodna vlada je spremenila politično usmeritev države in s tem dosegla odpis nekaj deset milijard dolarjev tujega dolga. Obenem so bili obnovljeni diplomatski odnosi z ZDA, ki so Sudan umaknile s seznama držav podpornic terorizma.

Obenem se je vlada spopadala s hudo gospodarsko krizo in resnimi varnostnimi izzivi s strani sil, ki so ostale lojalne al Baširju. V začetku avgusta je Sudan podpisal zgodovinski dogovor, s katerim je odprl pot za sojenje nekdanjemu voditelju, ki je Sudan vodil skoraj tri desetletja, pred Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC). Al Bašir je sicer trenutno v priporu v Kartumu.

Napetosti med civilnimi oblastmi na eni ter vojsko na drugi strani so se po neuspešnem poskusu državnega udara pred dobrim mesecem dni še dodatno zaostrile, poroča AFP. Prejšnji teden so v več mestih v Sudanu potekali množični protesti v podporo civilni vladi in demokratičnim reformam, medtem ko so se pred predsedniško palačo v Kartumu utaborili protestniki, ki so zahtevali vrnitev vojaških oblasti.

Prehodno vlado so obenem pretresali spori, ki jih je Hamdok nedavno označil kot “najhujšo in najbolj nevarno krizo”, odkar je Sudan leta 2019 stopil na pot tranzicije. Premier je sicer še v soboto zanikal govorice, da naj bi pristal na preoblikovanje vlade, a obenem poudaril, da si ne monopolizira pravice do odločanja glede usode prehodnih institucij.


Najbolj brano