Srbska vlada utrjuje svoj vpliv na medije

Vladajoča Srbska napredna stranka (SNS) predsednika Srbije Aleksandra Vučića utrjuje svoj vpliv na medije. Grško medijsko podjetje Antenna Group je namreč dva televizijska programa, O2 in Prva, prodalo srbskemu podjetju Kopernikus, ki je v lasti brata funkcionarja SNS Srđana Milovanovića, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

BEOGRAD > Srđan Milovanović je potrdil nakup, ki je po poročanju časnika Danas znašal 180 milijonov evrov. Svoje mnenje mora sicer sedaj podati še državni urad za varstvo konkurence, a Milovanović ne pričakuje težav.

Kopernikus je pred tem ponudnika kabelske televizije Kopernikus Technology za 195 milijonov evrov prodal srbskemu Telekomu, ki je v državni lasti. Opozicija pri prodaji sumi, da je Kopernikus umetno dvignil ceno, saj ima ponudnik le 200.000 uporabnikov, letno pa beleži prihodek v višini 17,3 milijona evrov. Opozicijski strokovnjaki bi tako vrednost podjetja ocenili le na 35 milijonov evrov.

Državno televizijo RTS ter zasebna kanala RTV Pink in Happy TV že sedaj nadzira Vučić, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kritiki tako najvplivnejšemu srbskemu politiku očitajo, da spodkopava svobodo medijev in izražanja v državi.


Najbolj brano