Španija za pomoč prebivalcem znižuje davek na elektriko

Španija bo za polovico znižala stopnjo DDV za elektriko, s čimer želi zaščititi odjemalce pred naraščajočo inflacijo, ki jo je povzročila ruska invazija na Ukrajino, je danes dejal premier Pedro Sanchez. Kot je napovedal, bo vlada ukrep potrdila v soboto.

MADRID > Ukrep je Sanchez napovedal po tem, ko so njegovi socialisti v nedeljo v Andaluziji izgubili že na tretjih zaporednih regionalnih volitvah.

Kot je dejal danes v parlamentu, bodo DDV znižali z desetih na pet odstotkov, ukrep pa bo vlada potrdila na sobotnem izrednem zasedanju, s čimer "bodo še naprej prebivalce ščitili pred posledicami vojne".

Sanchezova vlada je sicer že lani stopnjo DDV na elektriko z 21 odstotkov znižala na 10 odstotkov, s čimer je zamejila vpliv podražitve elektrike na potrošnike.

Nižji davek na elektriko pa naj bi bil le eden v paketu v soboto sprejetih ukrepov za spopadanje z naraščajočo inflacijo, ki je maja v Španiji na letni ravni dosegla 8,7 odstotka, kar je največ v zadnjih desetletjih.

Več podrobnosti glede ukrepov vlada zaenkrat sicer še ni razkrila.

Prvi več milijard evrov težek izredni paket za pomoč podjetjem in potrošnikom zaradi naraščajočih cen energije je španska vlada sprejela marca.


Najbolj brano