Senat Salviniju odvzel imuniteto

Italijanski senat je danes po poročanju italijanskih medijev potrdil odvzem imunitete nekdanjemu notranjemu ministru Matteu Salviniju zaradi zadrževanja migrantov na morju na ladji Gregoretti. S tem je odprl pot za sodni proces proti njemu v tem primeru, poročajo tuje tiskovne agencije.

RIM > Senat je danes zavrnil predlog opozicijskih Naprej Italija in Bratje Italije, s katerim sta stranki predlagali zavrnitev sodnega procesa, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Uradno naj bi sicer rezultate o odvzemu imunitete objavili šele drevi ob 19. uri.

Glasovanja so se vzdržali senatorji Lige Mattea Salvinija, ki so zapustili dvorano. “Vedel sem, da bo tak rezultat. Sem popolnoma miren in ponosen na to, kar sem storil kot notranji minister. Storil bom enako, takoj ko bom spet vladal,” se je na glasovanje odzval Salvini.

Za odvzem imunitete je potrebna navadna večina od skupno 319 članov senata, v katerem ima večino italijanska vladajoča koalicija.

Sodišče v Catanii ga je obtožilo zlorabe položaja

Vodja desne Lige Salvini je pred dopoldansko razpravo v senatu na facebooku zapisal, da gre v senat “z visoko dvignjeno glavo in mirno vestjo nekoga, ki je branil svojo deželo in ljudi”. “Če se človek ni pripravljen boriti za svoje ideje, so ničvredne bodisi njegove ideje bodisi on,” je dodal.

Salvini lani med 27. in 31. julijem 131 rešenim migrantom, ki so bili na ladji obalne straže Gregoretti, ni dovolil izkrcanja, dokler ni dosegel dogovora o njihovi prerazporeditvi z drugimi državami članicami EU.

Sodišče v Catanii ga je zato obtožilo zlorabe položaja. Salvini pa vztraja, da te odločitve ni sprejel kot posameznik, ampak sta jo podprla vlada in premier Giuseppe Conte. Tožilstvo na Siciliji je nato odprlo preiskavo razmer na ladji.

Salvini kot minister zasledoval strogo migracijsko politiko zaprtih pristanišč

Po italijanski zakonodaji ministrom ni mogoče soditi za njihova dejanja v času mandata, razen če to odobri pristojni parlamentarni odbor. Ta je Salviniju odvzel imuniteto 20. januarja.

Če bo moral Salvini pred sodnika in bo spoznan za krivega, mu grozi do 15 let zapora.

To ni prvič, da se Salvini sooča z očitki zaradi zadrževanja migrantov na morju. Lani je sodišče odločilo, da bi mu morali soditi, ker ni dovolil izkrcanja 177 migrantov z ladje obalne straže Diciotti, a je senat obranil njegovo imuniteto.

Kot notranji minister je Salvini zasledoval strogo migracijsko politiko zaprtih pristanišč. Številni rešeni migranti so obtičali na ladjah pred italijanskimi pristanišči, dokler niso druge države članice EU privolile v njihovo sprejetje oziroma so našli drugo državo za izkrcanje.


Najbolj brano