Sassoli poziva Janšo k prenehanju napadov na evropske poslance

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je po nizu tvitov pozval slovenskega premierja Janeza Janšo, naj preneha napadati evropske poslance. “Napadi na člane parlamenta so tudi napadi na evropske državljane,” je zapisal Sassoli in pozval h konstruktivnemu sodelovanju s slovenskim predsedovanjem na temelju zaupanja in spoštovanja.

BRUSELJ, LJUBLJANA > “Urgentno pozivamo Janeza Janšo, naj preneha s provokacijami proti članom Evropskega parlamenta. Napadi na člane parlamenta so tudi napadi na evropske državljane. Konstruktivno sodelovanje z rotirajočim predsedstvom Sveta EU lahko temelji na medsebojnem zaupanju in spoštovanju,” je v tvitu zapisal predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli.

Janez Janša je v minulih dneh objavil in poobjavil več tvitov, ki so bili kritični do misije Evropskega parlamenta za ugotavljanje dejstev, ki pod vodstvom Sophie in 't Veld v Sloveniji preverja stanje na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji. Večina jih je uperjena predvsem proti in 't Veldovi v smislu, da je misija dejansko namenjena rušenju slovenske vlade, ki jo vodi Janša.

Med bolj spornimi tviti, ki ga je Janša kasneje sicer izbrisal, a so uporabniki naredili posnetke zaslona, je objava fotografije s “13 od 226 znanih lutk Sorosa v Evropskem parlamentu”. Med njimi je tako in 't Veldova kot celo pokojni Hans van Baalen. Kasneje je Janša vseeno retvital Vido Kocjan, ki je objavila isto fotografijo in še dodatno napadla in 't Veldovo.

Predvsem ta tvit je povzročil razburjenje v Evropi in mnogi so Janši pripisali tudi antisemitske nagibe. Milijarder in filantrop George Soros je namreč madžarski Jud, ki je preživel holokavst. Je sicer trn v peti teoretikom zarot skrajne desnice, ker preko svojega sklada financira številne civilnodružbene organizacije, katerih dejavnosti jim niso povšeči, zlasti pomoč migrantom, boj za državljanske pravice LGBT skupnosti in podobno. Soros pa velja za simbol tega “zla”, kot ga pojmuje skrajna desnica.

Evropski poslanec Malik Azmani, podpredsednik politične skupine Renew, ki ji pripada tudi in 't Veldova, je Janšev tvit označil za zlobnega in antisemtskega, hkrati pa za “žalitev za vse delovne demokrate”, še posebej pokojnega nekdanjega predsednika skupine ALDE van Baalena. Janšo je pozval k umiku sporočila in k opravičilu. “V Evropski politiki ni prostora za tovrstno podlo blatenje,” je bil oster poslanec z Nizozemske.

Evroposlanec Zelenih Daniel Freund je Janšev tvit označil za “velik, umazan, antisemitski problem” in hkrati menil, da je to tudi velik problem največje politične skupine, Evropske ljudske stranke (EPP), katere del je tudi Janševa SDS.

Podobno je menil tudi Pedro Marques iz skupine evropskih socialnih demokratov (S&D). “Orban je morda zapustil EPP, a je njegovi privrženci in vrednote niso,” je zapisal v tvitu. Janšo je obtožil preusmerjanja pozornosti - namesto da bi odgovarjal na vprašanja delegacije Evropskega parlamenta glede medijske svobode, raje po internetu širi teorije zarote, je zapisal.

Odzvali so se tudi slovenski evroposlanci. Tanja Fajon (SD/S&D) je zapisala, da se počuti osramočeno. “V nobeni članici EU me kot poslanko v okviru kakšne uradne delegacije Evropskega parlamenta še nihče ni obravnaval tako nizkotno. Upam, da bodo moji kolegi razumeli, da je Slovenija precej več od Janeza Janše,” je tvitnila.

Irena Joveva (LMŠ/Renew) je Janševe tvite označila za zlobne provokacije in opozorila, da so v Sloveniji “resne kršitve vladavine prava s strani te vlade”. “Naša tiskovna agencija ni prejela sredstev že skoraj leto dni, pravosodje pa je deležno nesprejemljivih pritiskov,” je zapisala.

S strankarskim kolegom Klemnom Grošljem sta v pisni izjavi še dodatno zavrnila “antisemitsko sporočilo, ki ga vsebuje premierjeva objava, in pomanjkanje osnovne človeške pietete” do van Baalna. “Gre za nizkotno in podlo dejanje tako za predsednika vlade kot za hkrati predsedujočega Svetu EU,” sta poudarila.

Na drugi strani se je Janšev strankarski kolega Milan Zver (SDS/EPP) postavil nasproti Sassoliju in njegov tvit označil za “neosnovane trditve, nevredne predsednika” Evropskega parlamenta. “Vaše stališče je politično motivirano in kaže nepoznavanje položaja v Sloveniji,” je tvitnil.

Janša se je sicer med drugim na twitterju ostro odzval tudi na zapis evropskih socialdemokratov (S&D), ki so bili kritični, ker se ni sestal z delegacijo Evropskega parlamenta, ampak so naleteli “na prazen stol”. “Imamo tako veliko vprašanj zanj glede zaskrbljujočega stanja medijske svobode in vladavine prava,” so tvitnili.

“Pa kdo ste vi? Kolikokrat ste obiskali nemško kanclerko, nizozemskega premierja ali francoskega predsednika,” se je v angleščini odzval Janša. “Mimogrede, Nizozemska je tista, kjer je bil ubit zadnji novinar v EU. V Sloveniji so takšne poskuse izvajali samo med režimom vaših tovarišev iz stranke SD,” je zapisal Janša.

V torek je bil slovenski premier med drugim na twitterju oster do delegacije politične skupine Levice v Evropskem parlamentu, ki je bila na obisku v Sloveniji. Ti so sicer najprej napadli Janševo vlado in Slovenijo označili za “laboratorij skrajne desnice”, s tem pa najbolj primerno prizorišče za “načrtovanje odpora”. “Zgodovina 20. stoletja je za nas opozorilo, za Janšo pa je priročnik”, so zapisali v tvitu.

Janša pa jih je označil za “tiste, ki bi spremenili sistem, razgradili parlamentarno demokracijo, nacionalizirali stanovanja ter podjetnike nagnali z bajoneti v morje”. Slovensko Levico je ob tem še označil za “politično krilo teroristične antifa”, kar je potem vzbudilo ostre odzive evropskih poslancev iz Levice, ker da nikakor niso teroristi.


Najbolj brano