Sanchez znova razglasil izredne razmere za celotno Španijo

Španski premier Pedro Sanchez je danes zaradi hitrega širjenja novega koronavirusa znova razglasil izredne razmere za celotno državo. Uvedli bodo tudi policijsko uro, ki bo veljala vsak dan med 23. in 6. uro. Ukrepi bodo v veljavi predvidoma pol leta.

MADRID > "Razmere, v katerih smo, so ekstremne," je po izrednem zasedanju vlade dejal Sanchez. V Španiji se podobno kot drugod po Evropi novi koronavirus v zadnjem času hitro širi, sredi tedna so kot prvi v Evropi presegli milijon okužb.

Pri tem so izredne razmere najučinkovitejši ukrep za to, da se obrne epidemiološka krivulja, je poudaril španski premier. Sprva bodo veljale 15 dni, kot predvideva ustava. Nato pa bo parlament prosil za podaljšanje do začetka maja prihodnje leto, torej za pol leta.

V Španiji ob tem uvajajo tudi policijsko uro, ki bo veljala vsak dan med 23. in 6. uro. Posamezne regije lahko začetek preložijo za eno uro prej ali kasneje. Ta ukrep ne bo veljal za Kanarsko otočje, saj tam beležijo malo okužb z novim koronavirusom.

Vlada je se je tako odzvala na poziv desetih od 17 španskih regij, saj želijo uvesti policijsko uro, da bi zajezile širjenje koronavirusa.

Izredne razmere so bile v Španiji v veljavi že od 14. marca do 20. junija, pri čemer pa so v tistem obdobju veljale stroge omejitve gibanja oziroma karantena za vso državo.


Najbolj brano