Ruski parlament potrdil prekinitev sodelovanja Rusije v pogodbi Novi Start

Poslanci obeh domov ruskega parlamenta, dume in sveta federacije, so danes potrdili zakon o prekinitvi sodelovanja Rusije v pogodbi o omejevanju strateške jedrske oborožitve Novi Start. Prekinitev je v torek v govoru o stanju v državi napovedal ruski predsednik Vladimir Putin, a ob tem poudaril, da s tem Rusija od pogodbe ne odstopa.

MOSKVA > Zakon o začasni prekinitvi sodelovanja je danes najprej potrdila ruska duma oziroma spodnji dom ruskega parlamenta. Kasneje ga je soglasno potrdil tudi zgornji dom oziroma svet federacije.

Ameriški predsednik Joe Biden je v odzivu odločitev Rusije danes med obiskom v Varšavi označil za "veliko napako".

Vladimir Putin je prekinitev izvajanja pogodbe Novi Start zagovarjal s tem, da ameriškim inšpektorjem ne more dovoliti obiska ruskih jedrskih objektov, medtem ko si Washington prizadeva Moskvi zadati strateški poraz. Ob tem je ruske oblasti tudi pozval, naj bodo "pripravljene na preizkuse jedrskega orožja", če jih bo Washington izvedel prvi.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes dejal, da bo Rusija obnovila sodelovanje, ko bodo ZDA pripravljene upoštevati njihove interese.

Pogodba Novi Start iz leta 2010 je zadnji dvostranski sporazum med glavnima jedrskima velesilama in nekdanjima tekmicama iz hladne vojne, ki med drugim omejuje število strateških jedrskih bojnih glav, ki jih lahko Moskva in Washington namestita, na 1550. To predstavlja skoraj 30-odstotno zmanjšanje glede na prejšnjo mejo, določeno leta 2002.

Rusija je že avgusta lani sporočila, da je obvestila ZDA o začasni prekinitvi inšpekcijskih pregledov na svojem ozemlju. Pri tem se je Moskva sklicevala na sankcije, ki so jih ZDA sprejele zaradi agresije na Ukrajino.


Najbolj brano