Ruska letala znova bombardirala Idlib

Ruska vojaška letala so danes izvedla nove bombne napade na podeželje v sirski pokrajini Idlib, ki jo še nadzorujejo uporniki, je danes sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. To že krepi ugibanja, ali se začenja ofenziva režima Bašarja al Asada za zavzetje te še zadnje utrdbe upornikov.

DAMASK, MOSKVA, ANKARA > Kot so sporočili iz dobro obveščenega observatorija, ki ima sedež v Londonu, so ruska vojaška letala izvedla 30 napadov na 16 območjih v trikotniku med zahodnim Idlibom, Gabsko ravnico in predmestji Hame ter severovzhodne Latakije. Zadnjič so ruska letala območja v Idlibu napadala 15. avgusta, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal vodja observatorija Rami Abdel Rahman.

Napade ruskih letal so potrdili tudi uporniki v Idlibu. Kot je za dpa povedal predstavnik uporniške Nacionalne osvobodilne fronte (NLF), so jih sirske vladne sile napadle tudi s topništvom.

V minulih dneh sta Damask in njegova tesna zaveznica Moskva okrepila opozorila pred neizbežnim napadom na Idlib, ki sicer meji na Turčijo.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dimitrij Peskov je danes v Moskvi dejal, da se sirska vojska pripravlja na “rešitev problema terorizma” v uporniški trdnjavi Idlib, medtem ko poročajo o kopičenju sirskih sil okoli te severozahodne sirske province. Časovnice ni podal, Idlib pa je označil za “žep terorizma”, ki povzroča splošno destabilizacijo razmer, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“To spodkopava poskuse reševanja razmer s politično in diplomatsko rešitvijo, najpomembnejše pa je to, da pomenijo pomembno grožnjo našim oporiščem v Siriji,” je dejal. Rusija, ki na strani režima v Damasku z letalskimi napadi posreduje od septembra 2015, upornike iz Idliba obtožuje, da z oboroženimi droni napadajo njeno sirsko oporišče Hmeimim v Latakiji.

Ni pa komentiral poročil o ruskem letalskem obstreljevanju tarč v Idlibu, tako kot tudi ne rusko obrambno ministrstvo.

Odzval se je še na poziv ameriškega predsednika Donalda Trumpa Siriji, Iranu in Rusiji, naj ne napadejo Idliba, ker bi lahko povzročili človeško tragedijo. “Opozarjati brez upoštevanja potencialno negativnih in nevarnih posledic za razmere v celotni Siriji” kaže na to, da se rešitvi problema ne pristopa celovito, je dejal.

Po poročanju turške tiskovne agencije Anadolu pa je Turčija, ki podpira sirske upornike, na mejo s Sirijo v južni turški provinci Hatay danes napotila tanke. Poslala je tudi gradbeno opremo za utrditev svojih 12 opazovalnih postaj v provinci Idlib na severozahodu Sirije, in sicer 12 ton težke cementne bloke, dolge štiri metre, poroča dpa.

Po poročanju turškega časnika Hürriyet naj bi bili tanki namenjeni preprečevanju morebitnega množičnega prihoda beguncev iz Idliba, ki je od turške meje oddaljen kakih 30 kilometrov. Opremljeni so s sistemom za opazovanje premikanja ljudi. V Turčiji je sicer že več kot tri milijone sirskih beguncev.

Združeni narodi so prejšnjo sredo opozorili, da bi lahko napad na to provinco sprožil nov begunski val do 800.000 ljudi, ki že zdaj živijo v zelo slabih razmerah. To pa bi lahko botrovalo “humanitarni katastrofi ogromnih razsežnosti”.


Najbolj brano