Rusija bo v petek začela umikati vojake, ki so bili nameščeni v bližini meje z Ukrajino

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je danes ocenil, da so dosegli cilje vojaške vaje in da bodo vojake v petek začeli premeščati nazaj v njihova stalna oporišča. Minister je sicer danes odpotoval na polotok Krim, kjer so potekale vojaške vaje z več kot 10.000 vojaki in 40 bojnimi ladjami.

MOSKVA > "Ocenjujem, da smo dosegli cilj hitrega pregleda," je dejal Šojgu glede vojakov, ki so bili na vajah na zahodu in jugu Rusije ob bližini z Ukrajino. Kot je dodal, da se bodo pripadniki v petek začeli vračati v svoja stalna oporišča.

Šojgu je sicer odpotoval na Krim v času zaostritve odnosov z Zahodom zaradi krepitve vojaške prisotnosti ob meji z Ukrajino. Rusija trenutno izvaja več vojaških vaj, med drugim na območju Krima, ki si ga je Rusija priključila leta 2014. V torek je več kot 20 vojaških ladij sodelovalo v vaji na Črnem morju skupaj z zračnimi silami. Med drugim so vadili obrambo proti sovražnimi zračnimi napadi s pomočjo elektronskih sistemov.

Rusija sicer načrtuje zaradi vojaških vaj zapreti določene dele Črnega morja v bližini Krimskega polotoka do predvidoma oktobra. To bi lahko vplivalo na ukrajinska pristanišča v Azovskem morju, saj promet poteka skozi Kerško ožino mimo Krima. Evropska unija je to označila za zelo zaskrbljujoč razvoj, podobno je zaskrbljenost izrazila zveza Nato, ki je pozvala Rusijo k zagotovitvi prostega dostopa do ukrajinskih pristanišč.

Odnosi so se dodatno zaostrili, potem ko je Rusija v bližino meje z Ukrajino poslala več deset tisoč vojakov. Šojgu je to označil za vojaško vajo v odgovor na grozilna Natova dejanja. Kot je še povedal danes, so vojaki pokazali svojo sposobnost braniti državo. zato so lahko tudi zaključili vajo.


Najbolj brano