Reševanje tajskih dečkov bi se skoraj končalo tragično

Reševanje tajskih dečkov in njihovega nogometnega trenerja, ki so jih po več kot dveh tednih rešili iz poplavljene jame Tham Luang na severu Tajske, bi se v torek skoraj končalo tragično. V zadnjem odseku jame se je namreč pokvarila vodna črpalka, prehod med dvema dvoranama, kjer je bilo še 20 reševalcev, pa se je pričel polniti z vodo.

 V reševalno operacijo je bilo vključenih več kot tisoč oseb, med 
njimi številni  strokovnjaki iz tujine.  Foto: youtube.com
V reševalno operacijo je bilo vključenih več kot tisoč oseb, med njimi številni strokovnjaki iz tujine.  Foto: youtube.com

CHIANG MAI > Kmalu zatem, ko so v torek pozno popoldan iz jame rešili še zadnje štiri dečke in njihovega 25-letnega trenerja, se je pokvarila industrijska črpalka, s katero so reševalci iz prehoda med dvema dvoranama črpali vodo, je povedal nekdanji tajski marinec Chaiyananta Peeranarong, ki je kot zadnji potapljač zapustil jamo.

Potapljači pri sebi niso imeli potapljaške opreme

Da vodna črpalka ne deluje pravilno, je prvi opazil Avstralec, ki je nadzoroval to območje, in na to z vpitjem opozoril še druge reševalce. Preden je območje zapustil zadnji potapljač, je voda segala že do njegove glave in bi za varen izhod skoraj potreboval kisikovo jeklenko.

"Brez uporabe vodne črpalke na tem območju lahko ven prideš le s pomočjo kisikove jeklenke," je pojasnil Peeranarong in dodal, da dvajseterica potapljačev takrat pri sebi ni imela potapljaške opreme.

Reševanje nogometašev kluba Divje svinje se je v torek končalo srečno tako za dečke in njihovega trenerja kot tudi za reševalce. Toda v obsežni reševalni akciji je med nameščanjem kisikovih jeklenk minuli teden umrl izkušen tajski potapljač.

Zgodba je navdih za filmske ustvarjalce

Reševanje so pozorno spremljali na Tajskem in drugod po svetu, zgodba s srečnim koncem pa je navdihnila tudi filmske ustvarjalce. Še preden so reševalci iz jame rešili vseh 13 oseb, je ameriški filmski studio Pure Flix sporočil, da njihova ekipa na Tajskem že opravlja pogovore z reševalci.

"Videti ta junaški pogum v jami in rešitev vseh potapljačev je zame zelo čustven in oseben dogodek," je v videu, posnetem na kraju dogodka in objavljenem na twitterju, dejal soustanovitelj studia Michael Scott. Scott namreč živi na Tajskem, njegova soproga pa naj bi odraščala s preminulim tajskim potapljačem. Produkcijska hiša Ivanhoe Pictures s sedežem v Los Angelesu je medtem sporočila, da sta tajska vlada in mornarica oblikovanje filma o reševanju dečkov in trenerja zaupala njim.

Jama Tham Luang naj bi poleg tega postala tudi muzej, kjer bodo prikazali potek reševalne akcije. Pristojne oblasti že napovedujejo, da bo muzej postal ena večjih turističnih atrakcij Tajske.

Sprva je kazalo, da bodo štiri mesece v jami

Skupina dečkov, starih od 11 do 16 let, je skupaj s 25-letnim trenerjem odšla v jamo 23. junija. Močan dež je nato poplavil jamo in jim onemogočil prost izstop iz nje. Njihovo izginotje je sprožilo ogromno iskalno operacijo, v katero je bilo vključenih več kot 1000 oseb, med njimi številni strokovnjaki iz tujine. Britanski potapljači so nato 2. julija odkrili sestradano nogometno ekipo na suhem v eni od dvoran.

Sprva so ocenjevali, da bodo morali dečki zdržati v jami do štiri mesece, da voda usahne in bo možen varen izhod. Tajske oblasti so nato v nedeljo zaradi bojazni pred novim monsunskim deževjem in poplavami sporočile, da bodo pričele reševalno akcijo. Reševalci so ta dan iz jame rešili štiri dečke, stare od 14 do 16 let, dan kasneje pa so rešili še štiri dečke, stare od 12 do 14 let. V torek so nato v zadnji, tretji akciji rešili še štiri člane nogometne ekipe in njihovega trenerja.

Vsi tajski dečki in njihov trener, ki so bili več kot dva tedna ujeti v jami na severu Tajske, so zelo dobrega duševnega zdravja, so v sredo sporočili tajski zdravniki. Dejali so tudi, da bodo morali v bolnišnici ostati na opazovanju še najmanj teden dni.


Najbolj brano