Putin opozoril na zbiranje borcev Islamske države v Afganistanu

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes opozoril, da se v severnem Afganistanu zbirajo borci džihadistične skupine Islamska država. Moskva bo naslednji teden sicer gostila mednarodne pogovore o Afganistanu po talibanskem prevzemu oblasti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

MOSKVA > Vladimir Putin je na videokonferenci z voditelji nekdanjih sovjetskih držav povedal, da je po podatkih ruskih obveščevalnih služb v severnem Afganistanu okoli 2000 pripadnikov Islamske države.

Dodal je, da ti nameravajo pod krinko beguncev vstopiti v nekdanje sovjetske države v Srednji Aziji, kjer naj bi želeli razširiti svoj vpliv in sprožiti verske in etnične nemire.

Putin je ta teden že opozoril na nevarnost izkušenih borcev z območja Iraka in Sirije, povezanih z Islamsko državo, ki prehajajo v Afganistan. Rusko zunanje ministrstvo pričakuje, da se bodo s to grožnjo spoprijeli talibani, ki so sredi avgusta prevzeli oblast v Afganistanu.

Moskva bo sicer naslednji torek gostila pogovore o nadaljnji usodi Afganistana, pridružile pa naj bi se jim tudi ZDA, Kitajska in Pakistan. Ruski posebni odposlanec v Afganistanu Zamir Kabulov je povedal, da naj bi na pogovorih poskušali opredeliti skupno stališče glede situacije v državi. Dan kasneje naj bi sledili pogovori med talibani in drugimi regionalnimi akterji o mednarodni pomoči za preprečitev humanitarne krize v Afganistanu.

V Moskvi so glede novega vodstva v Kabulu sicer pazljivo optimistični, vendar jih skrbi, da bi se nestabilnost lahko razširila po Srednji Aziji, kjer ima Rusija svoje vojaške baze, še poroča AFP.


Najbolj brano